close search results icon
Rollie pollies ή Pill bugs

Κωνσταντίνος Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Πολλοί θα έχετε προσέξει, ιδιαίτερα όταν σηκώσετε κάποια πέτρα από το έδαφος, την ύπαρξη κάποιων εντόμων, όχι πολύ ευχάριστης όψης και με δυνατότητα να κουλουριάσουν το σώμα τους και να το κάνουν να μοιάζει με μπάλα.

rollie-pollies-3.jpg

Πρόκειται για τα γνωστά Ισόποδα με την εκλαϊκευμένη διεθνή ορολογία rollie pollies ή pill bugs (υπάρχουν και άλλες κοινές ονομασίες δευτερεύουσας σπουδαιότητας) της οικογένειας Armadillidiidae. Κυριότερος και γνωστότερος εκπρόσωπος αυτών είναι το Armadillidium vulgare.

Η διατροφή τους αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αποσυντιθεμένη φυτική ύλη όπως φύλλα και σε μικρότερο βαθμό ίνες ξύλου. Τρώνε επίσης και ζωντανούς φυτικούς ιστούς, ειδικά σε υγρές συνθήκες, καταναλώνοντας μερικές φορές φύλλα, μίσχους, βλαστούς, ρίζες, κονδύλους και καρπούς. Μπορεί να είναι σοβαρά παράσιτα σε ορισμένα γεωργικά συστήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε έντονες βροχοπτώσεις και συνθήκες πλημμύρας. Ορισμένα είδη rollie pollies τρώνε σάρκα ή περιττώματα ζώων σε αποσύνθεση.

rollie-pollies-2.jpg

Η μεγαλύτερη και πιο ευεργετική υπηρεσία που προσφέρουν τα rollie pollies όμως είναι ότι συμβάλλουν στο οικοσύστημά τους ως φυσικοί, βιολογικοί αποικοδομητές. Είναι ικανά δηλαδή να προσλαμβάνουν βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο και να τα κρυσταλλώνουν σε σφαιρικές εναποθέσεις στο μέσο έντερό τους, καθαρίζοντας την περίσσεια αυτών στο περιβάλλον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ