close search results icon

Ρώσος κοσμοναύτης έκανε νέο ρεκόρ με τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα

Ο Κονονένκο έχει κάνει πέντε ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που χρονολογούνται από το 2008.

Ρώσος κοσμοναύτης έκανε νέο ρεκόρ με τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αθροιστικά χρόνο παραμονής στο διάστημα, ανέφερε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.Ο 59χρονος έχει πλέον περάσει περισσότερες από 878 ημέρες και 12 ώρες στο διάστημα, ξεπερνώντας τον Ρώσο συνάδελφό του Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ των 878 ημερών, 11 ωρών, 29 λεπτών και 48 δευτερολέπτων το 2015.

Ο Κονονένκο έχει κάνει πέντε ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που χρονολογούνται από το 2008.
Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο μηχανικός είπε ότι κάθε ταξίδι στον διεθνή σταθμό απαιτούσε προσεκτική προετοιμασία λόγω των συνεχών αναβαθμίσεων του σταθμού - αλλά ότι η ζωή ως κοσμοναύτης ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ. Ονειρευόμουν και φιλοδοξούσα να γίνω κοσμοναύτης από τότε που ήμουν παιδί. Αυτό το ενδιαφέρον - η ευκαιρία να πετάξω στο διάστημα, να ζήσω και να εργαστώ σε τροχιά - με παρακινεί να συνεχίσω να πετάω», είπε στο TASS.

Το τρέχον ταξίδι του Κονονένκο στον ISS ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν εκτοξεύτηκε μαζί με την αστροναύτη της NASA Λόραλ Ο'χάρα και τον συμπατριώτη του Roscosmos, Nikolai Chub. Μέχρι το τέλος αυτής της αποστολής, ο κοσμοναύτης αναμένεται να γίνει το πρώτο άτομο που θα συγκεντρώσει 1.000 ημέρες στο διάστημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Roscosmos ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι το πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με τη NASA που μεταφέρει αστροναύτες στον ISS είχε παραταθεί έως το 2025.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο | Roscosmos Space Corporation via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ