close search results icon

Σχεδίαζαν εκτέλεση του Σολτς! Αποκαλύψεις σοκ για τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ερευνούν σχέσεις με την Qanon

Σχεδίαζαν εκτέλεση του Σολτς! Αποκαλύψεις σοκ για τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ερευνούν σχέσεις με την Qanon

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Γερμανία μετά τις μαζικές συλλήψεις 25 μέχρι στιγμής ακροδεξιών ατόμων στη χώρα, την Αυστρία και την Ιταλία με κατηγορίες για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και στόχο την «ανατροπή των κρατικών θεσμών και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία», με πραξικόπημα.

Στο σταυρόνημα των γερμανικών Αρχών βρίσκονται πιθανές διεθνείς διασυνδέσεις των μελών της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Reichsbürger («Πολίτες του Ράιχ»), που φέρονται να υποστηρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας της Qanon. Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Μπούντεσταγκ, να συλλάβουν βουλευτές και να εκτελέσουν τον καγκελάριο, με στόχο να αναλάβει νέος αρχηγός του κράτους ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ ερευνάται ο ρόλος της πρώην βουλευτού της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπίργκιτ Μάλζακ- Βίνκεμαν. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μετά από εφόδους σε σπίτια, αποθήκες και άλλα σημεία στα 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας,

Εγκληματική δομή με «κυβέρνηση» και «στρατό»

Μέχρι στιγμής 19 συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους συνολικά πάνω από 50 άτομα. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας, Πέτερ Φρανκ η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συγκροτήθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή το φθινόπωρο του 2021. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» διέθεταν εσωτερική οργάνωση που προσιδίαζε σε σκιώδη «κυβέρνηση» και διοικούνταν από «κεντρικό συμβούλιο». Ως προς την ιδεολογία τους ο Φρανκ έκανε λόγο για ένα κράμα υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας αλλά και οπαδών της Qanon, γνωστής από την εισβολή των οπαδών του Ντοναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο «ένοπλος βραχίονας» των ακροδεξιών Reichsbürger είχε στόχο να μετατραπεί σε σκιώδη «στρατό» σε περίπτωση ανατροπής του πολιτεύματος στη Γερμανία και φέρονται να μετείχαν ενεργά σε αυτόν απόστρατοι , αλλά και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός στην Μπούντεσβερ, ο 58χρονος επιτελάρχης Ανδρέας Μ., από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ανήκει στο «βοηθητικό προσωπικό» των γερμανικών ειδικών δυνάμεων και είχε τη συνήθη μόνο πρόσβαση σε πυρομαχικά και λοιπό στρατιωτικό υλικό, όπως κάθε μέλος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δορυφορικά τηλέφωνα και χαρτογράφηση της Μπούντεσταγκ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης σε εκτενές ρεπορτάζ του το Spiegel τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» διέπονταν από αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες μυστικότητας και σιωπής. Είχαν μάλιστα αγοράσει για την μεταξύ τους επικοινωνία δορυφορικά τηλέφωνα Iridium, για την περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ελικόπτερο της γερμανικής αστυνομίας μεταφέρει ύποπτο στα γραφεία του εισαγγελέα στην Καρλσρούη / Φωτογραφία: AP Photo

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η περίπτωση της πρώην βουλευτού της AfD Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, εν ενεργεία δικαστικού στο Βερολίνο, η οποία θα μπορούσε σύμφωνα με το Spiegel να έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να σχεδίαζε μέσα στο καλοκαίρι τρόπους πρόσβασης στο κτίριο του κοινοβουλίου με τη συνδρομή πρώην αλεξιπτωτιστή. Ως αθλήτρια σκοποβολής η ίδια διέθετε νομίμως δύο πιστόλια.

Έρευνες για τυχόν ρωσικό δάκτυλο

Οι Αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν σε ποιο βαθμό η ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση είχε σε κάποια μορφή υποστήριξη από τρίτες χώρες και δη τη Ρωσία, για να ανατρέψει το πολίτευμα στη Γερμανία, καθώς η μία από τις δύο φερόμενες κεφαλές των Reichsbürger είχε επικοινωνήσει με Ρώσους εντός της Γερμανίας, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.iefimerida.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Michael Probst

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ