close search results icon

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: 106η Επέτειος γενοκτονίας Ποντίων στα Γιαννιτσά

Πως περιγράφει την ιστορική ημέρα. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τιμής και μνήμης της 106ης Επετείου για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, την Κυριακή 18 Μαϊου 2025, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών, στις 8.00 το πρωί, τελέστηκε Θ. Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία για το θλιβερό ιστορικό της ημέρας καθώς και τη Μικρασιατική Καταστροφή συνολικά, από τον Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, κ. Σάββα Σαββίδη. 
Την Δευτέρα 19 Μαϊου και ώρα 20:45, πραγματοποιήθηκε η δράση «Φλόγα της Μνήμης», σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: 

Συγκέντρωση στον προαύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών και άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια και κεριά από μαθητές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και πολίτες. Πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, πλατεία Νέας Τραπεζούντας. Τρισάγιο στο Μνημείο. Σύντομη ομιλία του Δημάρχου Πέλλας, Ευστάθιου Φουντουκίδη. Ανάγνωση Ψηφίσματος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Κυριάκο Ηλιόπουλο. 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Ευ. Φουντουκίδης μαζί με τον Βουλευτή κ. Γ. Καρασμάνη έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στην πλατεία Νέας Τραπεζούντας, που ανέγειρε ο Δήμος Πέλλας στη μνήμη της θυσίας των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι. Μικρή μουσική επένδυση από καθηγητές και μαθητές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτές συλλόγων να χορεύουν εντυπωσιακά -υπό τους ήχους ποντιακής λύρας- τον Πυρρίχιο χορό των ποντίων «σέρρα», με το κοινό να τους καταχειροκροτεί. Εναπόθεση της φλόγας και αποχώρηση.
Το βράδυ της Δευτέρας, 19 Μαϊου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών φωταγωγήθηκε συμβολικά στο χρώμα του κόκκινου, σε ένδειξη σεβασμού και πένθους για τους αδικοχαμένους νεκρούς της Γενοκτονίας.

stighmiotipo-othonis-2025-05-22-184104.png


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ