Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Οι δράσεις σε Αριδαία, Γιαννιτσά και Έδεσσα
Μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκε ο ρόλος και το έργο του ΣΔΕ στην τοπική κοινωνία.

Μέσα σε χαρμόσυνο όσο και συγκινητικό κλίμα διοργανώθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου η ημερίδα ενημέρωσης της κοινωνίας της Αλμωπίας για τις δράσεις του τμήματος ΣΔΕ Αριδαίας, τη φετινή χρονιά 2024-25, παρουσία του αντιδημάρχου παιδείας, κ. Πέτρου Τσαρκνιά, εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων και των τοπικών ΜΜΕ. Η Ημερίδα Ανοικτών Θυρών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία εξωστρέφειας, ενημέρωσης και δημόσιας προβολής του έργου του ΣΔΕ.
Παρουσιάσθηκε ο ρόλος και το έργο του ΣΔΕ στην τοπική κοινωνία, για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για μελλοντική φοίτηση, με αναφορά στο πρόγραμμα σπουδών, την παρουσίαση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στο σχολείο, τη δικτύωση με φορείς, συλλόγους, ΜΚΟ, Δήμο, εκπαιδευτικές δομές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των προγραμμάτων Erasmus+. Με λίγα λόγια αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το ΣΔΕ σε έναν απόφοιτό του. Πρωταγωνιστές της βραδιάς οι εκπαιδευτές και κυρίως οι εκπαιδευόμενοι με τους οικείους τους, ειδικά οι τελειόφοιτοι του β΄ κύκλου σποδών, που ολοκληρώνουν φέτος τη φοίτησή του στο ΣΔΕ.
Μέσα από τις ομιλίες εκπαιδευτών και συμβούλων, την σύντομη παρουσίαση των καινοτόμων και εξωστρεφών δράσεων του Σχολείου, όπως τα διαθεματικά σχέδια δράσης-projects, τις προσωπικές αφηγήσεις των τελοιόφοιτων εκπαιδευόμενων για την εμπειρία και τα συναισθήματά τους μετά από δύο χρόνια φοίτησης στο ΣΔΕ, την ανάγνωση ποιημάτων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το ενημερωτικό υλικό που διανεμήθηκε και την ανοιχτή συζήτηση με τους παριστάμενους, αναδείχθηκαν η φιλοσοφία και το έργο του ΣΔΕ στην τοπική κοινωνία.

Ο αντιδήμαρχος παιδείας, κ. Πέτρος Τσαρκνιάς, εκπροσωπώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, μίλησε με θερμά λόγια για την πορεία και την προσφορά του Σχολείου μας στην τοπική κοινωνία καθώς και για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της διοίκησης του ΣΔΕ, προς όφελος των πολιτών της Αλμωπίας, τους οποίους και παρότρυνε να αδράξουν τη 2η ευκαιρία στη γνώση και την προσωπική ολοκλήρωση που προσφέρει η φοίτηση στο ΣΔΕ.
Ο υποδιευθυντής του ΣΔΕ, κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου κάθε πολίτης για να συμμετέχει στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, οφείλει να είναι όχι απλώς εγγράμματος αλλά και ψηφιακά εγγράμματος, να γνωρίζει το χειρισμό των υπολογιστών να μιλά τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και πολλά ακόμη. Όλα τα παραπάνω κενά προσπαθούν να καλύψουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα οποία μπορούν να γίνουν το απαραίτητο σκαλοπάτι για να συνεχίσει ένας ενήλικος και στο Λύκειο ακόμη και στο Πανεπιστήμιο.
Το ΣΔΕ Γιαννιτσών έχει συμπληρώσει 22 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και, μαζί με τα εκτός έδρας τμήματα Αριδαίας και Έδεσσας, έχει δώσει απολυτήριο Γυμνασίου σε περισσότερους από 1000 συμπολίτες μας. Τόνισε ότι το τμήμα ΣΔΕ της Αριδαίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ΣΔΕ Γιαννιτσών.
Έχει καταφέρει να γίνει γνωστό και αποδεκτό στην τοπική κοινωνία, χάρη και στη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς Φορείς, τους Συλλόγους της περιοχής και τα τοπικά ΜΜΕ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Φοιτούν σε αυτό όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, άνθρωποι δυναμικοί και φιλόδοξοι, που μετά τα δύο χρόνια στα ΣΔΕ, θα συνεχίζουν ανανεωμένοι και αποφασισμένοι το ταξίδι στη γνώση, το οποίο είναι συναρπαστικό και δεν τελειώνει ποτέ! Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η τ. διευθύντρια του ΣΔΕ Γιαννιτσών και του τμήματος Αριδαίας, κα Δέσποινα Πατρικίου, οποία αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια για να επιλύσει πολλά σημαντικά προβλήματα του ΣΔΕ Αριδαίας, όπως της στέγασης και της στελέχωσής του, ώστε να είναι αυτή τη στιγμή ένα υγιές, οργανωμένο και αποδοτικό Σχολείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Απάντηση Αναδιώτη στα μαθήματα ιστορίας των Τούρκων
14 Ιουνίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ