close search results icon

Σε 2 εβδομάδες οι ευρωεκλογές-Ο Μητσοτάκης ζητάει παραίτηση Τσίπρα αν κερδίσει η ΝΔ

Σε 2 εβδομάδες οι ευρωεκλογές-Ο Μητσοτάκης ζητάει παραίτηση Τσίπρα αν κερδίσει η ΝΔ

Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες πλέον για τις ευρωεκλογές, και οι δύο μονομάχοι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδουν ανοιχτά πλέον στις κάλπες χαρακτήρα «προσομοίωσης εθνικών εκλογών», με τον πρόεδρο της ΝΔ μάλιστα να ζητάει ευθέως την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί και η μάχη των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσει. Και ενδεχομένως να επηρεάσει και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, που προς το παρόν προβλέπει εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο.

Ολα τα χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης, τυπικά για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοιάζουν με αυτά των εθνικών εκλογών.

Σε θέσεις εκλογικής μάχης τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Κανείς δεν ποντάρει πλέον σε «χαλαρή ψήφο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των μικρότερων κομμάτων. Η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο -με αναφορές ακόμα και στο οικογενειακό παρελθόν των δύο αρχηγών, ειδικά του Αλέξη Τσίπρα, την εποχή της χούντας- η αντιπαράθεση έχει μετατραπεί σε μια προσωπική μονομαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ταυτόχρονα, στην κόντρα για τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων έχει προστεθεί και το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται συντονισμένα πυρά για τις σκαφάτες διακοπές στο Ιόνιο με το κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Τα προπαγανδιστικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στα χαρακώματα και οι τελευταίες ημέρες προ των εκλογών σίγουρα θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Και αιματηρές συγκρούσεις…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα

 
Η εξήγηση είναι προφανής. Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αέρα των θετικών δημοσκοπήσεων, έχει προσδώσει εδώ και καιρό στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ, το δίλημμα των εκλογών είναι «ναι ή όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Και σε περίπτωση ευρείας νίκης, μπορεί να ελπίζει ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ευρωεκλογών -που προηγήθηκαν κατά λίγους μήνες των εθνικών εκλογών- στις οποίες το πρώτο κόμμα όχι απλώς εδραίωσε τη νίκη του, άλλα σχεδόν διπλασίασε τη διαφορά του από το δεύτερο κόμμα.

Αυτό συνέβη με τις ευρωεκλογές του 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου βγήκε πρώτο κόμμα με 36%, για να κερδίσει μετά τις εθνικές εκλογές με 43%, αυτό συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 με 26,5%, για να κερδίσει μετά τις εθνικές με 36,3%.

Σε αυτό ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες στη διακαναλική συνέντευξη δήλωσε ότι «εφόσον ο κ. Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές, πρέπει να παραιτηθεί και να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας φυσικά πλήρη επίγνωση του ρίσκου που πήρε να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των εθνικών εκλογών -και του κινδύνου που υπάρχει μετά από μια πιθανώς μεγάλη ήττα στις ευρωκάλπες να βρεθεί «στην γωνία», με την κατηγορία ότι κυβερνάει χωρίς να διαθέτει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες- σήκωσε το γάντι.

Μιλώντας στο τέλος της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Λέγοντας ότι, μετά την ψήφο των βουλευτών, «το πιο κρίσιμο είναι το τι θα απαντήσει ο ελληνικός λαός. Και είμαι βέβαιος ότι στις 26 Μαΐου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις ελίτ και στους αλαζόνες, που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας μπορεί να δικαιώσει τα πάντα»…

Από την Πειραιώς σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσιπρας έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Ότι με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, τον αρχηγό της ΝΔ να προσδίδει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος και τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ευρύ προβάδισμα, ήταν ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσει τον κόσμο και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Μένει να δούμε αν το εγχείρημα του πρωθυπουργού θα αποδώσει και πόσο θα βαρύνουν στην ψήφο των εκλογέων οι τελευταίες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας -οι αποκαλύψεις για τις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο, το μπάχαλο στο Μάτι και τα καρφιά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Τσίπρα επί δικτατορίας. Υποθέσεις η επιρροή των οποίων ακόμα δεν έχει προλάβει να καταγραφεό σε καμία σοβαρή δημοσκόπηση.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ