close search results icon

Σε διαπραγμάτευση οι κοινοτικές ενισχύσεις περιοχών που επλήγησαν ή θα πληγούν από φυσικές καταστροφές

Σε διαπραγμάτευση οι κοινοτικές ενισχύσεις περιοχών που επλήγησαν ή θα πληγούν από φυσικές καταστροφές

Οι πρεσβευτές των κρατών της Ε.Ε. μελών συμφώνησαν, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με μια πρόταση διευκόλυνσης της χρήσης των ταμείων συνοχής για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πρόταση RESTORE).

Η πρόταση ανταποκρίνεται στις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές που έπληξαν την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη το φετινό φθινόπωρο. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την πολιτική συνοχής μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα και με ευελιξία για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε (στις 27/11)θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει ταχείς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οριστικοποίηση των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη των πληγέντων κρατών μελών.

«Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να διοχετεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα ταμεία συνοχής της ΕΕ σε προσπάθειες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή. Επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη μας με τις πληγείσες κοινότητες καθώς εργάζονται για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα», δήλωσε σχετικά ο Tibor Navracsics, Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξ ονόματος της ουγγρικής Προεδρίας

Τα κύρια στοιχεία

Η διαπραγματευτική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατηρεί τα κύρια στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τροποποιεί τους κανονισμούς που διέπουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+), για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εντολή προσφέρει πρόσθετη βοήθεια και περαιτέρω ευελιξία στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, καλύπτοντας μέτρα όπως επισκευή κατεστραμμένων υποδομών και εξοπλισμού και παροχή τροφίμων και βασικής υλικής βοήθειας και κοινωνικής και υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης.

Οι κύριες αλλαγές που έγιναν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εξής:

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν για φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες RESTORE μειώθηκε από 100% σε 95%, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν το υπόλοιπο 5%.Εκτός από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+, το Ταμείο Συνοχής μπορεί επίσης να υποστηρίξει μέτρα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ όπου χρειάζεται.Οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι για επαναπρογραμματισμό στο πλαίσιο του RESTORE περιορίζονται στο 10% της αρχικής συνολικής εθνικής κατανομής για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+, εξαιρουμένου του Ταμείου Συνοχής από το ποσό αναφοράς.Τα μέτρα θα επωφεληθούν από πρόσθετο ποσοστό προχρηματοδότησης 25%.

Τα επόμενα βήματα

Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει για την εντολή του.

Το ιστορικό

Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Οκτωβρίου 2024 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από τις πρόσφατες κλιματικές καταστροφές.

Παράλληλα με τις τροποποιήσεις στα προγράμματα της πολιτικής συνοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης τροποποιήσεις στον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) ως μέρος του πλαισίου 2014-2022 για να προσφέρει ισχυρότερες δυνατότητες χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης σε αγρότες, δασοκόμους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτή η χωριστή πρόταση θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ