close search results icon

Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση

Στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία και οι αρχές είναι σε εγρήγορση.

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία αναλαμβάνει τις έρευνες, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση κοντά στον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, κατά την οποία ένας Γερμανός τουρίστας σκοτώθηκε και δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον 26χρονο Γάλλο τρομοκράτη, γνωστό στις αρχές για ριζοσπαστικό ισλαμισμό με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία και οι αρχές είναι σε εγρήγορση. Το τρομοκρατικό χτύπημα θύμισε παλιότερες ενέργειες που είχαν σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα.

Ο δράστης, ο Αρμάν Ραζαπούρ-Μιγιοντουάμπ, Γάλλος γεννημένος το 1997, συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση. Επιτέθηκε με μαχαίρι σε νεαρό Γερμανό τουρίστα, ο οποίος κατέληξε, ενώ στη συνέχεια τραυμάτισε δύο ακόμα ανθρώπους με σφυρί.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, ξεκίνησε έρευνα και θα σχηματιστεί δικογραφία μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατά την επίθεση, ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο άνδρας είχε συλληφθεί το 2016 από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τον σχεδιασμό βιαίης ενέργειας σε προάστιο του Παρισιού. Είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξης και είχε βγει από τη φυλακή ύστερα από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ο δράστης ζούσε με τους γονείς του σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ανάληψης της ευθύνης για την επίθεσή του, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο αυτό, αλλά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την ίδια χρονική στιγμή με την επίθεση, σύμφωνα με την πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά (του) στην οικογένεια και τους οικείους του Γερμανού πολίτη που έχασε τη ζωή του», από την πλατφόρμα Χ. «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ