close search results icon

ΣΕΑΣ Πέλλας: «Ο πλούτος του Νομού είναι αδιαπραγμάτευτος!»

Μία φωνή για το μέλλον της δενδροκαλλιέργειας ο στόχος των συνεταιριστών του Νομού. 

Στη «Θέση» μας(σελ.2, στο αυριανό φύλλο της έντυπης Πέλλαnews), επιλέξαμε αυτήν την εβδομάδα να αναφερθούμε σε ζητήματα που αφορούν τους αγρότες. Επιλέξαμε 2-3 ζητήματα που άπτονται λύσεων, που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, όχι μόνο για τη φετινή σαιζόν, αλλά και για τις άλλες. Οι Συνεταιρισμοί, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους αγρότες (η συντριπτική πλειοψηφία των Συνεταιριστών, ειδικά της Πέλλας, είναι και οι ίδιοι παραγωγοί), έχουν αποκτήσει δυνατή φωνή στον Νομό, μέσω του ΣΕΑΣ, ο Πρόεδρος και μέλη του οποίου είναι και μέλη του πανελλήνιου οργάνου τους (ΕΘΕΑΣ). Συμβάλλοντας στη δημιουργία του, άρα ως ισότιμοι και βαρυσήμαντοι συνομιλητές με αρμοδίους (μέχρι Υπουργό), όχι σαν απλοί κομπάρσοι. Άλλωστε οι Συνεταιρισμοί της Πέλλας ξέφυγαν από την «βρεφική ηλικία» που είχαν ως «κίνημα» (έτσι είχε πει εξ αρχής ο Πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς), και πλέον έχουν μπει στην «εφηβική» ηλικία και ανδρώνονται όλο και περισσότερο. Η φωνή αυτή, μετά από αρκετό καιρό, βγήκε μέσα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλίπολη. Δεν θα αναφέρουμε επί του παρόντος τίποτα άλλο, δεσμευόμαστε όμως ότι θα έχουμε συνεχώς, ανελλιπώς, όπως πάντα κάνουμε, κάθε αγροτικό ζήτημα, πρόβλημα, θέμα, που θα τρέχει και αυτό το καλοκαίρι, που είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα τα άλλα (μην ξεχνάμε και το εμπάργκο στη Ρωσία, που επιδεινώνει την κατάσταση και των δύο πυλώνων της χώρας, αγροτικό και τουρισμό).

Για να δουμε όμως την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΑΣ, αυτούσια, και η οποία καλύπτει πραγματικά την υπάρχουσα κατάσταση, τις ανησυχίες αλλά και τον στόχο που υπάρχει. Της «μίας, ενιαίας φωνής» των συνεταιρισμών της Πέλλας:

«Μετά τη Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου Συνεταιριστών Πέλλας, στην Καλλίπολη Σκύδρας, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω με την σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων εκπροσώπων οργανώσεων-συνεταιρισμών:

1.όσον αφορά τα ημερομίσθια των εργατών γης να κρατηθούν οι τιμές στα ίδια επίπεδα σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Ν. Πέλλας ( 30 ευρώ πρωινό και 10 ευρώ απογευματινό).

2.Με μεγάλη μας ικανοποίηση σας ανακοινώνουμε πως το φορολογικό των συνεταιριζόμενων αγροτών πήρε τον δρόμο του, μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας του ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ και της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΥΡΗΝΗΟΚΑΡΠΩΝ .

3.Οι συνέπειες των τελευταίων ετών δυστυχώς έχουν επηρεάσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Μας δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να επανεξετάσουμε τους τρόπους διακίνησης των προϊόντων μας. Το κόστος τις δενδροκαλλιέργειας είναι στα ύψη. Εάν δεν αποκτήσουν υπεραξία τα προϊόντα, τα φυσικά μας πρόσωπα θα καταστραφούν. Η διοίκηση του ΣΕΑΣ σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων, σας ενημερώνουν πως θα βρεθούν λύσεις για τα παραγόμενα προϊόντα των συνεταιριζόμενων αγροτών ( δωρεάν διάθεση – χυμοποίηση).

4.Με ικανοποίηση η Γ.Σ. των συν/σμών Πέλλας χαιρετίζει την εξαγγελθείσα απόφαση των βιομηχανιών για τιμή στα συμπύρηνα 0,33€-0,35€ κατά κιλό, βεβαίως η βιομηχανία πολύ σωστά με την τιμή αυτή και δικαιολογημένα ζητά ποιοτικά προϊόντα.

Δυστυχώς όμως από την ανακοίνωση αυτή της ΕΚΕ μέχρι σήμερα υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει ένας καταιγισμός αύξησης του κοστολογίου των παραγωγών μας, κι αυτό έχει να κάνει με τα λιπάσματα-φάρμακα-πετρέλαιο καθώς και με το εργατικό κόστος.

Ζητούμε από τις βιομηχανίες να τηρήσουν την εξαγγελία των 0,35€ με παράλληλη δέσμευση δική μας να τις προμηθεύσουμε με το δυνατόν καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Μέσα από την παραπάνω τιμή γίνεται αντιληπτό θα γίνουν οι κρατήσεις που πρέπει προκειμένου οι οργανώσεις να αντιμετωπίσουν το δικό τους αυξημένο λειτουργικό κόστος.

5.Μετά από πρωτοβουλία του ανιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμτζή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ, όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της καρπόπτωσης 2022, σας ενημερώνουμε ότι έχει εκδοθεί δελτίο τύπου στις 15/05/2022 με θέμα « Σύσκεψη στην Π.Ε. Πέλλας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον παγετό και την καρπόπτωση».

Πλέον αποφασίστηκε στη Γενική συνέλευση του ΣΕΑΣ πως η Πέλλα θα έχει μια φωνή για το μέλλον της δενδροκαλλιέργειας.

Κλείνοντας, ο ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ θέλει να ευχαριστήσει τους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη, όλους τους Βουλευτές της Πέλλας, για την συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουν για να αναδείξουν τα προβλήματα της δενδροκαλλιέργειας και συγχρόνως τον πλούτο της Πέλλας».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ