close search results icon

ΣΕΒΕ-Διαμαντίδης: Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ στις εξαγωγές το 2023 – Τι είπε για «Μακεδονικό Σήμα»

ΣΕΒΕ-Διαμαντίδης: Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ στις εξαγωγές το 2023 – Τι είπε για «Μακεδονικό Σήμα»

Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές αναμένεται να καταγράψει το 2023 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) με τον πρόεδρο να παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε για την κοπή πίτας στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, και τους στόχους της νέας χρονιάς, μεταξύ των οποίων η προώθηση και η απόδοση του Μακεδονικού Σήματος.

Οι εξαγωγές στη χώρα μας έφτασαν τα 54 δισ. ευρώ το 2022, μια χρονιά ρεκόρ όπως ανέφερε ο κ. Σίμος Διαμαντίδης, αγγίζοντας το 24% του ΑΕΠ ενώ βαδίζει προς μια νέα μικρή άνοδο το 2023. «Είναι πολύ σημαντικές οι εξαγωγές στη χώρα μας και σκοπός μας είναι να τις στηρίζουμε και να τις προωθούμε», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς και το «Μακεδονικό Σήμα»

Εγγραφή νέων μελών, μετεγκατάσταση του ΣΕΒΕ σε νέο κτίριο, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, να οδηγηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις εξαγωγές είναι μερικοί από τους στόχους του Συνδέσμου Εξαγωγέων για τη νέα χρονιά με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση και απόδοση του Μακεδονικού Σήματος «M Macedonia the Great» από τον Φεβρουάριο το οποίο έχει πλέον κατοχυρωθεί.

«Υπήρχε μια σύγχυση στην αγορά του εξωτερικού με την προέλευση των προϊόντων της Μακεδονίας καθώς θεωρούσαν ότι προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία. Τρία χρόνια μας πήρε για να το καταχυρώσουμε και πλέον, είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε αλλά και να το προωθήσουμε στις επιχειρήσεις. Να το ενσωματώσουμε στα προϊόντα της Μακεδονίας και να αναγνωριστεί παγκοσμίως. Σημαίνει ελληνικό προϊόν από τη Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης.

Το «Μακεδονικό Σήμα» θα παρουσιαστεί την 1η Φεβρουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο και στις 20 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αποδίδεται δωρεάν στις εταιρείες-μέλη του ΣΕΒΕ και αποσκοπεί στην προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και τις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας οι οποίο έδωσαν από κοινού συγχαρητήρια για την επιτυχία στις εξαγωγές της χώρας, εκτιμώντας ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά. Σημειώνεται ακόμη ότι, όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς το «εμβολιασμένο ψάρι»

Εκτός από τις ανακοινώσεις του πρόεδρου, πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν το «εμβολιασμένο ψάρι» (φαγκρί), ένα αγαπημένο έδεσμα της διοίκησης του Συνδέσμου. Το συγκεκριμένο «πιάτο» αντλεί τη νοστιμιά του από τον «εμβολιασμό» του, ενώ ψήνεται με… σύριγγα γεμάτη με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και ακόμη ένα «μυστικό» συστατικό που δόθηκε στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ από έναν ψαρά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΣΕΒΕ, οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Σάββας Αναστασιάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ, thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ