close search results icon

Σεισμός στην Κεφαλονιά: Δεν σταματά να σείεται το νησί – Νέα διπλή σεισμική δόνηση

Σεισμός στην Κεφαλονιά: Δεν σταματά να σείεται το νησί – Νέα διπλή σεισμική δόνηση

Νέα διπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (6/3) στην Κεφαλονιά.

Το νησί εδώ και αρκετές ημέρες δεν έχει σταματήσει να σείεται από τα Ρίχτερ. Το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε διπλή ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 1,9 και 1,6 αντίστοιχα. Ο αρχικός σεισμός μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως επίκεντρο 5 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Άσσου και εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα ενώ ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 1,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως επίκεντρο 8 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Άσσου και εστιακό βάθος 8,7 χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος μίλησε για έξαρση η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής 275 σεισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου και δεν έχει ηρεμήσει ακόμα.

«Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών», τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα, επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Την ίδια στιγμή για τους σεισμούς στην Τουρκία ανέφερε πως έχουν αργήσει.


Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ