close search results icon

Σεβαστειανά Σκύδρας: Το υπεραιωνόβιο πλατάνι και «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» εκλιπαρεί για φροντίδα!

Σεβαστειανά Σκύδρας: Το υπεραιωνόβιο πλατάνι και «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» εκλιπαρεί για φροντίδα!

Τον Μάιο του 2017 το υπεραιωνόβιο πλατάνι που στέκει στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Σεβαστειανών έτυχε μια σπουδαίας αναγνώρισης -μετά την προσπάθεια που κατέβαλλαν άνθρωποι του χωριού- και ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Είναι από τις περιπτώσεις που συνεχώς τονίζουμε μέσα από τα ρεπορτάζ στο pellanews.gr και στην έντυπη Πέλλαnews που μπορούν να προσδώσουν «πόντους» στην τοπική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια.

Μετά από 5 χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι το εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός η δημοτική αρχή, πέραν, βεβαίως των φωτογραφιών της ημέρας της εκδήλωσης και των, όπως συνηθίζεται, βαρύγδουπων ανακοινώσεων. Ίσα, ίσα που ερχόμαστε σήμερα να σημειώσουμε την ανάγκη που έχει το μνημείο για περισσότερη φροντίδα. Και δεν θα σταθούμε στην ανάδειξη του μέσω δράσεων αλλά στα βασικά που απαιτούνται για την καλύτερη υγεία του δέντρου. Είπε, βέβαια, ένας κάτοικος χαριτολογώντας… «τι ασχολείστε, τόσους αιώνες στέκει εκεί με τις δικές του δυνάμεις, αν περίμενε εμάς να το φροντίσουμε ίσως και να μην υπήρχε». Ίσως και να έχει δίκιο, εμείς ,πάντως έχουμε την υποχρέωση να πούμε ότι το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης θέλει περιποίηση διότι υπάρχουν ξερά κλαδιά που είναι επικίνδυνα, χρειάζεται συντονισμένο πότισμα αλλά και το κατάλληλο ράντισμα για την καταπολέμηση ασθενειών. «Το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης στα Σεβαστειανά Σκύδρας χρειάζεται σοβαρότερη και εντατικότερη φροντίδα» σημειώνουν κάτοικοι του χωριού. 

Όταν τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης έλεγε μεταξύ άλλων. «…το αιωνόβιο πλατάνι έχει ηλικία περίπου 1.638 έτη (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη), ύψος 30 m, διάμετρο στο σημερινό ύψος του εδάφους 4,68 m, περιφέρεια κορμού στο ύψος του υπάρχοντος εδάφους 14,70 m, εκτιμώμενο ύψος έναρξης κόμης 50 cm, μήκος και πλάτος κόμης σε εδαφική κάτοψη 30,5 m και 28,0 m αντίστοιχα. Το εν λόγω άτομο πλατάνου που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο». Ας μεριμνήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι και ας δουν υπεύθυνα και όπως αρμόζει την περίπτωση του υπεραιωνόβιου πλάτανου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ