close search results icon

Σφοδρό χαλάζι σαν πέπλο κάλυψε τους κάμπους Ημαθίας και Πέλλας

Ζημίες βιβλικών διαστάσεων, τόσο σε δενδρώδεις, όσο και αροτραίες καλλιέργειες, άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου, σκεπάζοντας με ένα λευκό πέπλο μεγάλο μέρος του κάμπου στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Σφοδρό χαλάζι σαν πέπλο κάλυψε τους κάμπους Ημαθίας και Πέλλας

Χιλιάδες στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα και ανοικτά κηπευτικά, στις περιοχές που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο, έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ ειδικά στα δέντρα έχει πληγεί και φυτικό κεφάλαιο.

«Όλο το αγρόκτημα του Προδρόμου, που εκτείνεται σε περίπου 15.000 στρέμματα είναι κατεστραμμένο ολοσχερώς. Ό,τι καλλιέργεια υπάρχει δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Το χαλάζι ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, στην αρχή ψιλό και στη συνέχεια μεγαλύτερου μεγέθους και δύο ώρες αργότερα δεν είχε λιώσει ακόμη», ανέφερε στο Agronews και Agrenda ο παραγωγός ακτινιδίων και άλλων φρούτων από την περιοχή, Γιώργος Κουτσηπασόπουλος, προσθέτοντας πως «αν δεις τί ζημιά έχει γίνει θα κλάψεις. Και δεν είναι μόνο η φετινή παραγωγή που χάθηκε. Η μανία του χαλαζιού ήταν τέτοιας έντασης που έχει καταστρέψει και φυτικό κεφάλαιο. Ό,τι καινούρια βέργα καρποφόρα υπήρχε στα δέντρα έχει γδαρθεί και για να τα συνεφέρω θα χρειαστούν δύο χρόνια».

Εκτεταμένες καταστροφές διαπίστωσε στα χωράφια του και ο 26χρονος παραγωγός Χρήστος Παρτσόπουλος από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, ο οποίος διατηρεί τοπικά 250 στρέμματα βαμβάκια και 20 στρέμματα ροδάκινα. «Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, μιλάμε για συντριβή. Φέτος ο χειμώνας θα είναι φτωχός για τους παραγωγούς στην περιοχή», είπε με απόγνωση ο νεαρός αγρότης.

Για τελειωτικό χτύπημα κάνει λόγο ο παραγωγός και πρόεδρος του Α. Σ. Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Παναγιώτης Μεσαλάς. «Έγινε ένας χαμός μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Είχαμε έντονη βροχόπτωση και στη συνέχεια σφοδρή χαλαζόπτωση, με συνέπεια να πλημμυρίσουν αποξηραντικά κανάλια που δεν είχαν ποτέ νερό και το έδαφος να ασπρίσει λες και είχε πέσει χιόνι. Τα κτήματα σε ένα μεγάλο μέρος του κάμπου μας, ο οποίος εκτείνεται σε πάνω από 200.000 στρέμματα με κάθε είδους δέντρα και ανοικτές καλλιέργειες, έχει πληγεί. Ο κόσμος έχει έκδηλη ανησυχία και έχει βγει στα χωράφια να εκτιμήσει τις ζημίες που έγιναν. Στα βαμβάκια όπου το 70% των εξόδων έχει γίνει, το 80% των εκτάσεων θα χρειαστεί να πάνε σε επανασπορά, πλέον, διότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των βροχοπτώσεων είχαμε θέματα», είπε ο κ. Μεσαλάς.

Παρόμοια εικόνα για τα προβλήματα που προκάλεσε η χαλαζόπτωση περιγράφει και ο Σάκης Κούσης, πρόεδρος του Α.Σ. Αιγές από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, μια περιοχή με κάμπο περίπου 100.000 στρέμματα. «Βαμβάκια, καλαμπόκια, σπαράγγια και όλα τα δέντρα, όπου πέρασε το χαλάζι έχουν υποστεί ζημιά 100% και επειδή εκδηλώθηκε και με ένταση το φαινόμενο έχουν σπάσει και κλαδιά, που σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα και με το φυτικό κεφάλαιο», μας είπε και πρόσθεσε πως «τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε λίμνες, καθώς εκτός από το χαλάζι, σημειώθηκε και σφοδρή βροχόπτωση. Μέσα σε περίπου 50 λεπτά της ώρας καταμετρήθηκαν 52 χιλιοστά βροχής».

Αναφορές για προβλήματα από το χαλάζι υπάρχουν επίσης και από άλλα χωριά στους δύο νομούς, όπως ο Αρχάγγελος, η Σκύδρα, η ορεινή Αλμωπία, η Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή. Μέσα στην ημέρα από τον ΕΛΓΑ αναμένεται να γίνουν αναγγελίες προκειμένου να αρχίσουν οι καταγραφές των ζημιών.

agronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ