close search results icon

Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφυλόφιλων

ΟΧΙ από τον Γιώργο Καρασμάνη,  ΝΑΙ από Σταμενίτη και Τζακρη,  κλειστά χαρτιά από Βασιλειάδη 

Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφυλόφιλων

Η ώρα της κρίσεως για το «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως το έχει προσδιορίσει ο επισπεύδων υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είναι αργά απόψε.


Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά (το απόγευμα στις 6.00) ο οποίος θα εκθέσει το ιδεολογικό πλαίσιο των διαφωνιών του με την μεταρρύθμιση, αλλά και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θεωρείται ότι θα κρίνει την τελική στάση βουλευτών της πλειοψηφίας που ακόμα αμφιταλαντεύονται, αναμένεται να δώσουν τον τόνο. Οι ζυμώσεις προκειμένου να μεταπειστούν έστω και την ύστατη ώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι εκ των διαφωνούντων κορυφώνονται.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών με τον Αντώνη Σαμαρά, να μιλάει στην βουλή το απόγευμα 

Μετά από ενέργειες της Νίκης και των Σπαρτιατών οι Έλληνες πολίτες θα ξέρουν τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής στο Νομοσχέδιο καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε την ονομαστική ψηφοφορία. 

 Η παρέμβαση Σαμαρά

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «ηγείται» του «όχι», καθώς και οι παρεμβάσεις βουλευτών της πλειοψηφίας που εναντιώνονται στο «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο βήμα για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σκέρτσος. Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για την τελευταία μέρα της συζήτησης, όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών και αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα θεωρείται ότι μπορεί να κρίνει την τελική στάση βουλευτών της πλειοψηφίας που ακόμα αμφιταλαντεύονται.


Οι ζυμώσεις προκειμένου να μεταπειστούν έστω και την ύστατη ώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι εκ των διαφωνούντων κορυφώνονται. Οι πιο αισιόδοξοι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας, θα μειώνεται η αρνητική ψήφος -δεν αποκλείουν τα «όχι» να είναι κάτω από 20 (προς το παρόν υπολογίζονται περίπου 20-25)- ενώ κάπου εκεί -ίσως και λιγότερες- εικάζουν ότι θα είναι τελικά οι αποχές. Σε κάθε περίπτωση το «ναι» φαίνεται να κινείται με ασφάλεια στον άξονα 110+, ενώ η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας δίνουν αέρα ευρείας επικράτησης ίσως και άνω των 180 βουλευτών. Ως την τελευταία στιγμή αναμένονται μετακινήσεις ακόμα και από το «όχι», ίσως όχι προς το «ναι», κάτι που φαντάζει πιο δύσκολο, αλλά προς την ασφαλή «διέξοδο» της «αποχής» που έδωσε στους βουλευτές του ο κ. Μητσοτάκης (είναι ενδεικτική η περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαίνεται να μετακινείται προς την «αποχή»).
Το στρατόπεδο του «όχι»

Στο «στρατόπεδο» του «όχι» εκτός του κ. Σαμαρά φαίνεται να κινούνται μέχρι στιγμής οι Κώστας Καραγκούνης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης.


Η «γκρίζα ζώνη»

Στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής βρίσκονται προς το παρόν: Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπούγας, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Κούβελας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Στέλιος Πέτσας, Χριστόδουλος Στεφανάδης κ.ά.


Οι τάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ

Στον ΠαΣοΚ αναλογικά φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη «ρεύμα» διαφοροποιήσεων, καθώς, σύμφωνα με την εικόνα που διαφαίνεται, είναι τουλάχιστον 14 οι βουλευτές που προβληματίζονται σοβαρά, όπως: Ευαγγελία Λιακούλη, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μανώλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάσος Νικολαΐδης, Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν.


Στον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί αν θα καταγραφούν διαφοροποιήσεις από την «γραμμή Κασσελάκη», ο οποίος έχει θέσει και θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ επιπλέον το κόμμα ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που δυσχεραίνει την θέση τυχόν διαφωνούντων. Μεταξύ εκείνων που αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση τους είναι: Παύλος Πολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μίλτος Ζαμπάρας, ενώ οι επιφυλάξεις της Αθηνάς Λινού για το υφιστάμενο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο σύνολό του σύμφωνα με την ίδια δεν σημαίνουν ότι τάσσεται κατά της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Τέλος, την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο αναμένεται να εκφράσουν με την ψήφο τους και οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ