close search results icon

Συναντήσεις Μητσοτάκη στη Βρετανία - Τα γλυπτά του Παρθενώνα στην ατζέντα

"Βήματα προόδου" από Εργατικούς. 

Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

Μεταξύ άλλων, το ζήτημα επαναφοράς των γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να τεθεί εκ νέου από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης. Πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», πρόσθεσε και σχολίασε το δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών είναι θετικός στην επιστροφή των γλυπτών. «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω στη συνεχεία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Βήματα προόδου» από Εργατικούς

«Εάν συμφωνηθεί μια συμφωνία δανείου που είναι αμοιβαία αποδεκτή από τη βρετανική κυβέρνηση και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε ένας από τους στενούς συμμάχους του ηγέτη των Εργατικών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές, η διαφοροποίηση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει προσλάβει η πολιτιστική διαμάχη σε μια εποχή που «αμφισβητούμενοι θησαυροί» επαναπατρίζονται παγκοσμίως στις χώρες προέλευσής τους, αναφέρει άρθρο του Guardian που παρουσιάζει τη θετική στάση του ηγέτη των Εργατικών.

Η ελληνική θέση παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

«Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», είχε δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τον Μάρτιο 2023, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα γλυπτά του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα [...] Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», είχε σχολιάσει τον Μάρτιο ο Σούνακ.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ