close search results icon

Συνέντευξη Δ. Γιάννου: "Η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από τη βόλτα που θα κάνει ο κάθε ένας από μας"

Συνέντευξη Δ. Γιάννου: "Η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από τη βόλτα που θα κάνει ο κάθε ένας από μας"

«Θα απαιτηθεί πολύ σκληρή δουλειά για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και αυτό που με φοβίζει είναι η δυναμική της οικονομίας» λέει ξεκάθαρα ο Δημήτρης Γιάννου σε συνέντευξη που παραχώρησε για την έντυπη έκδοση της Πέλλαnews. O Δήμαρχος Έδεσσας σχολιάζει όλα όσα έζησε αυτές τις ημέρες με την λήψη των περιοριστικών μέτρων ακόμη και για την κακή εικόνα των πετάμενων γαντιών μιας χρήσεως. Τονίζει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από τη βόλτα που θα κάνει ο κάθε ένας από μας, κάτι το οποίο είναι πέρα για πέρα σωστό και δεν πρέπει να ξεχνάμε μιας και ο σημερινός καλοκαιρινός καιρός έβγαλε όλο τον κόσμο έξω από τα σπίτια του με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο δραστήριος κ. Γιάννου επαινεί την κυβέρνηση για την καλή στάση που επέδειξε και σημειώνει ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα στέλνοντας όμως το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη συνέπεια και την συνεργασία. 

Όλα όσα είπε ο κ. Γιάννου για τον αόρατο εχθρό και την... επόμενη μέρα:

Είναι η πρώτη φορά που ως αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση, όπως αυτή της διασποράς ενός ιού, ο οποίος έχει αλλάξει καταστάσεις και χρήζει αντιμετώπισης. Πώς βιώσατε όλο αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο ως επικεφαλής της διοίκησης του Δήμου σας;

Όχι μόνο ως Αυτοδιοίκηση, αλλά και ως κοινωνία. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά η ανταπόκρισή μας πιστεύω ότι ήταν άμεση και ότι σταθήκαμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν.

Είναι μία πραγματικά απαιτητική κατάσταση που απαιτεί όχι μόνο καλό σχεδιασμό αλλά και αυτοσχεδιασμό, καθώς δεν υπάρχουν συνταγές αντιμετώπισης και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Για παράδειγμα ήμασταν από τους πρώτους δήμους που δημιούργησαν τη δομή Βοήθεια στο Σπίτι όχι μόνο για τους ωφελούμενους αλλά για όλους όσους επιθυμούν βοήθεια επειδή είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η βοήθεια αυτή είναι από συνταγογραφήσεις και αγορά φαρμάκων, μέχρι ψώνια για τα είδη πρώτης ανάγκης και γενικών ότι απαιτείται. 

Επίσης κάνουμε μία ενημερωτική καμπάνια, συμπληρωματικά με αυτή που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Είδαμε έγκαιρα κάποιες ελλείψεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και εστιάσαμε σε αυτό. Για παράδειγμα εστιάζουμε στο να μην πετούν οι πολίτες γάντια και μάσκες στους μπλε κάδους, καθώς δημιουργούνται κίνδυνοι για τους εργαζόμενους κατά τη διαλογή των ανακυκλώσιμων. Αυτό ο πολίτης δεν μπορεί να το γνωρίζει και οφείλαμε να το πούμε. Όπως επίσης την καμπάνια για την προώθηση της δομής υποστήριξης των συμπολιτών μας που δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι.

Τέλος, πραγματοποιούμε πολύ συχνές απολυμάνσεις κεντρικών και όχι μόνο δρόμων, παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων, αλλά και απολυμάνσεις όλων των κάδων απορριμμάτων. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με σεβασμό και αίσθημα καθήκοντος απέναντι στους πολίτες.

Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά των δημοτών σας; Είστε ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά «συμμόρφωσης» απέναντι στα μέτρα, που ισχύουν για όλη την Ελλάδα; 

Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από τη συμμόρφωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις, οι οποίες όμως δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους και ως κοινωνία πρέπει να τις στηλιτεύσουμε. Όσοι δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους! Επίσης, όταν πάμε για ψώνια ή για φαρμακείο πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες. Η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από τη βόλτα που θα κάνει ο κάθε ένας από μας.

Αυτό όμως που με έχει πειράξει πολύ είναι τα γάντια μίας χρήσης που κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας πετούν στον δρόμο… Θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μοχθούν καθημερινά και είναι από τις επαγγελματικές ομάδες που μας προστατεύουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέτουμε την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού ούτως ή άλλως είναι εκτεθειμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι κοινωνική αναλγησία να κάθομαι στην ασφάλεια του σπιτιού μου και όταν βγω έξω για κάποια βασική εξυπηρέτηση να πετάω τα γάντια μίας χρήσης στο δρόμο, γνωρίζοντας ότι κάποιος θα πρέπει να τα μαζέψει.

Με ποιους χρειάστηκε να συνεργαστείτε, ίσως για πρώτη φορά τόσο γρήγορα και τόσο μαζικά, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Δεν υπάρχει κάτι πρωτόγνωρο σε αυτό! Σε γενικές γραμμές συνεργάζομαι με όλους τους συναδέλφους και όλες τις υπηρεσίες, καθώς και με τους εκπροσώπους των φορέων που εκφράζουν την κοινωνία των πολιτών. 

Για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγειονομική κρίση που ζούμε συνεργάστηκα με την Αντιπεριφέρεια για τη διανομή της βοήθειας ΤΕΒΑ στους δικαιούχους συμπολίτες μας, με την Αστυνομία που έχει δείξει υποδειγματική παρουσία, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας, την Πυροσβεστική, αλλά και συλλόγους για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους συμπολίτες μας.

Συνεργαστήκαμε επίσης πολύ αποτελεσματικά με κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες που ήταν χορηγοί των οχημάτων που χρησιμοποιούμε για τη διευρυμένη δομή Βοήθεια στο Σπίτι, όπως και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που έδειξαν το κοινωνικό τους πρόσωπο και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Τέλος, θέλω να τονίσω κάτι που δεν είναι αυτονόητο, την συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου και της ΔΗΚΕΔΕ για την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, αλλά και τους αιρετούς μου συνεργάτες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όλοι μαζί είμαστε μία δυνατή ομάδα στην υπηρεσία των συμπολιτών μας. 

Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση; Τι επιπλέον χρειάζεται για την ενίσχυση όλου αυτού του «μετώπου»;

Ναι, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος! Η Κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα και μάλιστα πολύ έγκαιρα. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν και θέλω να πω ότι είμαι περήφανος για τη στάση που κράτησε η χώρα μας. Εκεί που όλοι μας κουνούσαν το δάχτυλο, τώρα έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και προχώρησε σε γενναίες αποφάσεις που είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το μόνο που θα πω ότι απαιτείται είναι να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία του κράτους με τους ειδικούς επιστήμονες!

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα γενικά; Είναι κάτι που επίσης θα αποτελεί μία πρωτόγνωρη εικόνα, μετά από τόσες μέρες ακινησίας, ως επί των πλείστον των πάντων;

Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα. Θα απαιτηθεί πολύ σκληρή δουλειά για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και αυτό που με φοβίζει είναι η δυναμική της οικονομίας.

Η τοπική οικονομία του Δήμου Έδεσσας έχει δύο κυρίαρχους τομείς: την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Πιστεύω ότι ο τουρισμός θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα, αλλά η αγροτική παραγωγή θα συνεχίσει να δίνει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση είναι δύο κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν και αυτό θα είναι το ζητούμενο την επόμενη ημέρα της κρίσης. Από την πλευρά μας θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ενεργειών για την κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη προώθηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Τι θα ξημερώσει για την Αυτοδιοίκηση; 

Η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει το 65% των πόρων της. Μάθαμε να ζούμε με λιγότερα και μέσα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. 

Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι θα πιεστούν κι άλλο τα οικονομικά μας. Θυμίζω ότι ήδη έχουμε λάβει αποφάσεις για ελάφρυνση των καταστημάτων που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους με την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη για όσο διαρκέσει η κρίση. 

Σε γενικό επίπεδο η Αυτοδιοίκηση έχει θεσμοθετημένους πόρους, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων θα μειωθεί σημαντικά. Επίσης, η αναγκαιότητα λήψης μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει και την Αυτοδιοίκηση. 

Είναι όμως νωρίς να συζητάμε για μέτρα και μειώσεις. Την ώρα αυτή προέχει η μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Εύχομαι να τελειώνουμε σύντομα με αυτή την περίεργη κατάσταση και η οικονομία να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ