Συρία: Νέα εκεχειρία με τους Δρούζους ανακοίνωσε η Δαμασκός μετά τις φονικές συγκρούσεις

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα νέα εκεχειρία στη Σουέιντα, όπου νέες βιαιότητες αναφέρθηκαν την επομένη της ανάπτυξης των κυβερνητικών δυνάμεων και συμμαχικών ομάδων εντός της πόλης αυτής που κατοικείται ως επί το πλείστον από Δρούζους στη νότια Συρία.
Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ανακοίνωσε ότι “επιτεύχθηκε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Σουέιντα και για την ανάπτυξη φραγμάτων ασφαλείας στην πόλη”.
Μια πρώτη εκεχειρία που κηρύχθηκε την Τρίτη δεν είχε αποτέλεσμα. Η βία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων από την Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα σήμερα, η συριακή προεδρία δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους δράστες των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη Σουέιντα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κατηγορούνται για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες των Δρούζων.
Σε ανακοίνωση, η προεδρία “καταδικάζει με έντονο τρόπο αυτές τις ειδεχθείς πράξεις” και δηλώνει ότι “δεσμεύεται πλήρως να διερευνήσει όλα τα εν λόγω περιστατικά και να τιμωρήσει όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτά”.
Οι Δρούζοι στη Συρία κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας με τη συριακή κυβέρνηση στη Σουέιντα η οποία θα έχει άμεση ισχύ, δήλωσε σήμερα Δρούζος θρησκευτικός ηγέτης, ο σεΐχης Γιούσεφ Τζαρμπού, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Μια κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί το βράδυ της Τρίτης κατέρρευσε έπειτα από μόλις λίγες ώρες. Ακούγονται ακόμη πυρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Σουέιντα, η οποία κατοικείται ως επί το πλείστον από Δρούζους, μετά την ανακοίνωση που έγινε, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.
Δεκάδες Δρούζοι διέσχισαν σήμερα τα σύνορα Συρίας-Ισραήλ, και στις δύο κατευθύνσεις, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις για πλήγματα από το Ισραήλ που απαιτεί από τη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη νότια Συρία.
Ισραηλινοι στρατιώτες και συνοριοφύλακες περιπολούν στα σύνορα όπου φράκτες από συρματόπλεγμα υψώνονται σε ύψος πολλών μέτρων κοντά στην πόλη Ματζντάλ Σαμς, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες Δρούζοι διέσχισαν τα σύνορα και στις δύο κατευθύνσεις, σε συχνά χαοτικές σκηνές υπό τα δακρυγόνα που εκτοξεύουν οι ισραηλινές δυνάμεις που προσπαθώντας να τους εμποδίσουν, πρόσθεσε. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε “δεκάδες υπόπτους” που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα από τη ζώνη Χαντέρ, ένα χωριό στη νότια Συρία που κατέλαβε το Ισραήλ μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
“Ταυτόχρονα, πολλοί Ισραηλινοί άμαχοι διέσχισαν τον συνοριακό φράχτη προκειμένου να εισέλθουν στο συριακό έδαφος στην περιοχή Ματζντάλ Σαμς”, πρόσθεσε ο στρατός.
Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε την είσοδο του γενικού επιτελείου των συριακών ενόπλων δυνάμεων στη Δαμασκό και ότι ενίσχυσε τα στρατεύματά του στα σύνορα με τη Συρία, έπειτα από μια απειλή της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα εντείνει τα πλήγματά της για να προστατεύσει τους Δρούζους, μια μειονότητα στη νότια Συρία. Το Ισραήλ και η Συρία βρίσκονται τεχνικά σε καθεστώς πολέμου απουσία μιας συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
Γιατί το Ισραήλ προστατεύει τους Δρούζους
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες Τρίτη ότι ο στρατός εισήλθε σε ένα οχυρό των Δρούζων στο νότιο τμήμα της χώρας, αυξάνοντας τους φόβους για επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων και ωθώντας το Ισραήλ να ανανεώσει τις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων που έστειλε η Δαμασκός μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δυνάμεων των Δρούζων και των φυλών Βεδουίνων στη νότια πόλη Σουέιντα, σκοτώνοντας 30 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Αυτή η βία προκάλεσε την παρέμβαση της συριακής κυβέρνησης, η οποία έχασε 18 στρατιώτες της στις συγκρούσεις.
Ισλαμικές δυνάμεις που συμμάχησαν με τη συριακή κυβέρνηση εντάχθηκαν στις μάχες αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας το άγχος των Δρούζων και ωθώντας μια εξέχουσα προσωπικότητα της κοινότητας να ζητήσει διεθνή προστασία. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ, το οποίο έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους Δρούζους στη Συρία, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης που προχωρούν προς τη Σουέιντα.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε «στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην περιοχή Σουέιντα της νότιας Συρίας».
Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική μειονότητα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή της Σουέιντα, έχουν κατά καιρούς πέσει θύματα των δυνάμεων του πρώην καθεστώτος Άσαντ και εξτρεμιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς συριακού εμφυλίου πολέμου.
Αυτή η μειονότητα προέρχεται από την Αίγυπτο τον ενδέκατο αιώνα και ακολουθεί έναν κλάδο του Ισλάμ που δεν επιτρέπει τους προσηλυτισμούς και τους μεικτούς γάμους.
Στη Συρία, οι Δρούζοι συγκεντρώνονται σε τρεις κυρίως περιφέρειες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.
Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Έξι Ημερών Πολέμου του 1967 και προσαρτήθηκε επίσημα το 1981.
Οι Δρούζοι του Γκολάν μοιράζονται αυτό το έδαφος με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, διασκορπισμένους σε περισσότερους από 30 οικισμούς.
Οι περισσότεροι Δρούζοι που ζουν στο Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και αρνήθηκαν την προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας όταν το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος. Σε όσους αρνήθηκαν χορηγήθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής, αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.
Γιατί οι συριακές δυνάμεις συγκρούονται με τους Δρούζους;
Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος Σύριος πρόεδρος, Άχμαντ αλ-Σαράα, δεσμεύτηκε για συμπερίληψη και προστασία όλων των συριακών κοινοτήτων. Ωστόσο, οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν συνέχισαν τη βίαιη αντιπαράθεσή τους με τις θρησκευτικές μειονότητες.
Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας καταστολής Αλαουιτών -στην οποία ανήκει ο Άσαντ- στη δυτική πόλη της Λαττάκειας. Τον Απρίλιο, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών Δρούζων άφησαν τουλάχιστον 100 νεκρούς.
Ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός και η ενσωμάτωση των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Ο Sharaa, ο οποίος επιδιώκει να ενοποιήσει τις ένοπλες παρατάξεις υπό έναν ενιαίο στρατό, δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν σθεναρά να διατηρήσουν τα όπλα και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.
Οι Δρούζοι, μερικοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στην αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Sharaa, έναν ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό ιστορικό. Έχουν εκφράσει ανησυχία για τον αποκλεισμό ορισμένων από τους ηγέτες τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου και την περιορισμένη εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.
Λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Τρίτη, ο Σύρος υπουργός Άμυνας Murhaf Abu Qasra ανακοίνωσε «εκεχειρία» μετά από συμφωνία με ανώνυμους τοπικούς ηγέτες.
Γιατί παρενέβη το Ισραήλ;
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε χτες Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους Δρούζους στη Συρία, χάρη στη βαθιά αδελφική συμμαχία με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και τους οικογενειακούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς.
Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο Κάρμηλο και τη Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό από το 1957, ανεβαίνοντας συχνά σε ανώτερες θέσεις, ενώ πολλοί ακολουθούν καριέρα στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Αμφισβητούμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσης μονομερώς μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη Συρία που «απαγορεύει την είσοδο δυνάμεων και όπλων στη νότια Συρία», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την κήρυξη αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από το Ισραήλ και, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, κάλεσε επανειλημμένα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της Δαμασκού. Το Ισραήλ, το οποίο φοβάται εξτρεμιστικές ομάδες κατά μήκος των συνόρων του, έχει κρατήσει εχθρική στάση απέναντι στον Sharaa, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.
Χτες Τρίτη, ο πνευματικός ηγέτης των Δρούζων, Χικμάτ αλ-Χίτζρι, ζήτησε διεθνή προστασία από «όλες τις χώρες» για να αντιμετωπίσει την «βαρβαρική εκστρατεία» που διεξάγει η κυβέρνηση και οι συμμαχικές της δυνάμεις «με όλα τα δυνατά μέσα». «Αντιμετωπίζουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εξόντωσης», δήλωσε ο αλ-Χίτζρι σε βιντεοσκοπημένη δήλωση.
Αντίθετα, μια δήλωση που εξέδωσαν άλλοι ηγέτες των Δρούζων χαιρέτισε την παρέμβαση της συριακής κυβέρνησης στη Σουέιντα και κάλεσε το κράτος να επεκτείνει την εξουσία του. Κάλεσαν επίσης τις ένοπλες ομάδες στην πόλη να παραδώσουν τα όπλα τους στις κυβερνητικές δυνάμεις και να ξεκινήσουν διάλογο με τη Δαμασκό.
Συναγερμός σήμανε στην Δαμασκό, καθώς όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στην συριακή πρωτεύουσα, βάζοντας στο στόχαστρο το προεδρικό παλάτι αλλά και το Υπουργείο Άμυνας.
Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι φέρεται να έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε στην πύλη εισόδου του αρχηγείου του συριακού στρατού στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
Το Ισραήλ έκανε πράξη τις απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα, ότι θα υποστηρίξει και θα προστατεύσει την μειονότητα των Δρούζων στη Συρία, αφού νέα αεροπορικά πλήγματα χτύπησαν την Δαμασκό. Συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην συριακή πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά το πρώτο «κύμα» ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στο γενικό επιτελείο των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.
O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς προειδοποίησε σήμερα τη Συρία ότι η χώρα του θα της επιφέρει “επώδυνα πλήγματα” μετά τη βία που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Σουέιντα, η οποία κατοικείται κυρίως από Δρούζους.
“Τα σήματα που εστάλησαν στη Δαμασκό τελείωσαν, τώρα έρχονται τα επώδυνα πλήγματα”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και υποσχέθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός “θα επιχειρήσει με δύναμη” στη συριακή περιοχή της Σουέιντα, στη νότια Συρία, για να “εξοντώσει τις δυνάμεις που επιτέθηκαν στους Δρούζους μέχρι την πλήρη αποχώρησή τους”.
Ο Κατς προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση να “αφήσει ήσυχους τους Δρούζους” μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Σουέιντα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ να μην διασχίσουν τα σύνορα προς τη Συρία, λέγοντας ότι σήμερα η κατάσταση εκεί είναι “πολύ σοβαρή” και υπάρχει κίνδυνος να απαχθούν ή να σκοτωθούν.
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ να μην περνούν στη Συρία
Σε ομιλία του προς την κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου αναφέρει ότι η κατάσταση στη νότια Συρία είναι «πολύ σοβαρή», καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πραγματοποιεί πλήγματα κατά του συριακού στρατού.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός εργάζεται για να «σώσει τους Δρούζους αδελφούς μας και να εξαλείψει τις συμμορίες του καθεστώτος».
«Και τώρα έχω ένα αίτημα από εσάς: Είστε οι πολίτες του Ισραήλ. Μην περνάτε τα σύνορα».
«Θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Μπορεί να δολοφονηθείτε. Μπορεί να σας απαγάγουν και βλάπτετε τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού. Γι’ αυτό σας ζητώ – επιστρέψτε στα σπίτια σας, αφήστε τον [στρατό] να δράσει», πρόσθεσε.
Χαμενεΐ: «Καρκινικός όγκος» το Ισραήλ, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε τυχόν νέα επίθεση
Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε τυχόν νέα στρατιωτική επίθεση, ανέφερε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε σχόλιά του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι ικανή να επιφέρει βαρύτερο πλήγμα στους εχθρούς της από αυτό που επέφερε στη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου με το Ισραήλ τον περασμένο μήνα.
O Χαμενεΐ χαρακτήρισε το Ισραήλ «καρκινικό όγκο» και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι συνεργοί στα εγκλήματα των Ισραηλινών. Το να πολεμάει κανείς τις ΗΠΑ και τον «σκύλο τους με λουρί», το Ισραήλ, είναι αξιέπαινο, πρόσθεσε ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης.
Πώς εγινε η επίθεση στο αρχηγείο του συριακών δυνάμεων στη Δαμασκό
Δύο συριακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι μια ισραηλινή επιδρομή έπληξε το υπουργείο Άμυνας στην πρωτεύουσα. Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο φορές την Τρίτη αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στη Σουγουάιντα, μια πόλη με πλειοψηφία Δρούζων στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ στρατεύματα της Δαμασκού αναπτύχθηκαν για να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά από θρησκευτικές συγκρούσεις που άφησαν τουλάχιστον 102 νεκρούς , σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ισραηλινές αρχές, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, δικαιολόγησαν την αεροπορική επιχείρηση ως μέτρο για την «προστασία του πληθυσμού των Δρούζων στη Συρία» και την αποτροπή της στρατιωτικοποίησης μιας περιοχής που θεωρούν στρατηγικής σημασίας και κοντά στα σύνορά τους.
Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, οι επιθέσεις κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο συριακά άρματα μάχης και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι φέρεται να επηρέασαν επίσης δρόμους πρόσβασης στην πόλη. Αυτή είναι η δεύτερη ισραηλινή επέμβαση σε λιγότερο από 24 ώρες. Τη Δευτέρα, η ισραηλινή αεροπορία είχε ήδη επιτεθεί σε μια συριακή στρατιωτική νηοπομπή που προχωρούσε προς τη Σουγουάιντα.
Επίμονες εντάσεις
Η ένοπλη επέμβαση της Δαμασκού έρχεται μετά από μια εβδομάδα θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ φυλών Βεδουίνων και ένοπλων ομάδων Δρούζων. Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της σύγκρουσης και μετά από μια μαζική απαγωγή αμάχων που αύξησε τις εντάσεις, η συριακή κυβέρνηση διέταξε την είσοδο του στρατού στην πόλη την Τρίτη. Ωστόσο, μέχρι τώρα, η ασφάλεια στη Σουγουάιντα βρισκόταν στα χέρια των τοπικών δυνάμεων και των θρησκευτικών ηγετών. Αυτή η στρατιωτική ανάπτυξη έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας συριακής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρώην μαχητή των ανταρτών Άχμεντ αλ-Σάραα, να ανακτήσει τον εδαφικό έλεγχο ολόκληρης της χώρας, σε μια μεταβατική φάση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ανώτατη πνευματική αρχή των Δρούζων Ουνιταριανών Μουσουλμάνων ζήτησε ρητά από τις τοπικές ένοπλες ομάδες να μην αντιμετωπίσουν τον στρατό και να διευκολύνουν την επιστροφή των κρατικών θεσμών, κάτι που θεώρησε απαραίτητο για τον περιορισμό του χάους και της βίας. Κατήγγειλε ότι ενήργησε υπό πίεση και κάλεσε σε αντίσταση. Αυτό έχει επιδεινώσει τις εντάσεις εντός της κοινότητας με την κεντρική κυβέρνηση.
«Η δημόσια τάξη στη Σουγουάιντα θα αποτελεί πλέον ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων, όχι του στρατού», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας, Αλί αλ-Χασάν, στο SANA. Η ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία αποτελεί «άμεση απειλή» για τον πληθυσμό των Δρούζων . Το Ισραήλ θεωρεί απαραίτητο να αποτρέψει την ανάπτυξη δυνάμεων της Δαμασκού στο νότιο τμήμα της χώρας, ειδικά κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα συριακό έδαφος που κατέχεται από το εβραϊκό κράτος από το 1967 και προσαρτήθηκε μονομερώς το 1981, και στο οποίο ζουν περίπου 24.000 Δρούζοι.
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ