close search results icon

Σκάνδαλο διαφθοράς κλονίζει το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας

Το LDP κυβερνά -σχεδόν αδιάκοπα- την μεταπολεμική Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες εισαγγελείς πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύλληψη την Κυριακή για το μεγάλο σκάνδαλο συγκέντρωσης κεφαλαίων που κλονίζει την ήδη αντιδημοφιλή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fumio Kishida.

Η Εισαγγελία της Περιφέρειας του Τόκιο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συνέλαβε τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Yoshitaka Ikeda με την κατηγορία πως δεν δήλωσε τα έσοδα από τη συγκέντρωση κεφαλαίων που έλαβε από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η εσωκομματική ομάδα Ikeda, της οποίας ηγούνταν ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Shinzo Abe που δολοφονήθηκε το 2022 διαθέτει τη μεγαλύτερη επιρροή στο κυβερνών κόμμα. Η εσωκομματική ομάδα είναι ύποπτη διότι δεν δήλωσε περισσότερα από 600 εκατομμύρια γιεν (4,15 εκατομμύρια δολάρια).

Ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται ότι δεν ανέφερε τα επιπλέον χρήματα που έλαβε από πωλήσεις εισιτηρίων πολιτικών εκδηλώσεων της παράταξής του κατά παράβαση του νόμου για τον έλεγχο των πολιτικών κοδνυλίων. Φέρεται να παραποίησε την υποχρεωτική έκθεση διαχείρισης πολιτικών κεφαλαίων και απέκρυψε περισσότερα από 48 εκατομμύρια γιεν (περίπου 331.870 δολάρια) για πέντε χρόνια, από το 2018 έως το 2022.

Το κυβερνών κόμμα σχολίασε την Κυριακή ότι η σύλληψη ήταν «εξαιρετικά λυπηρή» και αποφάσισε να διαγράψει τον Ikeda. Εάν καταδικαστεί, ο πρώην υφυπουργός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκισης ή πρόστιμο μέχρι 1 εκατομμύριο γιεν (σχεδόν $ 6.913).

Το LDP κυβερνά -σχεδόν αδιάκοπα- την μεταπολεμική Ιαπωνία. Αντιμετώπισε έντονες κρίσεις με τη δωροδοκία της Lockheed της δεκαετίας του 1970 και ένα ακόμα σκάνδαλο εμπορικών πληροφοριών και διαφθοράς τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, η κυριαρχία του LDP στην εξουσία θεωρείται αμετάβλητη καθώς η αντιπολίτευση παραμένει διασπασμένη, αν και η ηγεσία του Kishida κλονίζεται.

Ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2025, ωστόσο μπορεί να αμφισβητηθεί από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα που έχει συνέδριο ηγεσίας τον Σεπτέμβριο.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ