close search results icon

Σχέδιο “απόσυρσης” των επικίνδυνων οδηγών επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Κατασχέσεις για τις κόντρες. 

Σχέδιο “απόσυρσης” των επικίνδυνων οδηγών επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Έως και οριστική αφαίρεση διπλώματος

Σχέδιο έως και οριστικής… απόσυρσης από τον οδικό άξονα, των επικίνδυνων και αμετανόητων οδηγών, που με τις συνεχείς παραβιάσεις βασικών κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκαλούν σοβαρά η θανατηφόρα δυστυχήματα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση!

Το κατέστησε σαφές ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έκανε γνωστό ότι θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης, για πολλούς μήνες, για πολλά χρόνια έως και οριστικά, με κριτήρια που θα γνωστοποιηθούν προσεχώς και πάντως θα έχουν να κάνουν με τον αριθμό παραβιάσεων και τις συνέπειές τους!

Είπε, επί λέξει: «Εχουμε και διοικητικά πρόστιμα, δεν είναι μικρά τα διοικητικά πρόστιμα. Εδώ φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένας κόσμος, που, παρά το γεγονός ότι του βάζεις διοικητικό πρόστιμο, φαίνεται να το αντέχει, φαίνεται να κάνει χρήση του νόμου που λέει ότι εν πάση περιπτώσει θα το πληρώσω με κάποιον τρόπο.

Αφαίρεση άδειας οδήγησης

Πρέπει να πας, κατά την γνώμη μου, σε πιο δραστικά ζητήματα. Και τι είναι το πιο δραστικό ζήτημα; Το πιο δραστικό ζήτημα είναι η αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Αφαίρεση της άδειας οδήγησης πολύμηνη στην αρχή, πολυετής μετά, καθολική αφαίρεση σε μια τρίτη φάση, εάν κανείς δει ότι πρόκειται για υπότροπο στις ίδιες ή άλλες παραβάσεις».

Τόνισε στη συνέχεια ότι η «κατάσταση έχει ξεφύγει» και συνέχισε:«Το κόκκινο, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, η χρήση αλκοόλ, επισύρουν βαριές ποινές. Δεν είναι το θέμα μόνο ότι κάνεις κάτι, παραβιάζεις τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τις διατάξεις. Εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες απώλειες και το έχουμε δει πολλές φορές».

Κατασχέσεις για τις κόντρες

Πληροφόρησε ακόμη ο Υπουργός ότι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην παραλιακή και όπου αλλού λαμβάνουν χώρα «κόντρες» με ολέθρια αποτελέσματα, κάποιες φορές, σχεδιάζεται η κατάσχεση των οχημάτων και των μοτοσικλετών, όσων εντοπίζονται να συμμετέχουν. «Δηλαδή», τόνισε « ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κατάσχονται και να κατάσχονται, τελεία παύλα, τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, που χρησιμοποιεί κάποιος, κυρίως αν είναι υπότροπος».

Ενισχύεται η Τροχαία

Μίλησε για την ενίσχυση της Τροχαίας σε έμψυχο δυναμικό καθώς τελευταία είχε αποδυναμωθεί με αποσπάσεις του προσωπικού: «Η αποδυνάμωση της Τροχαίας πρέπει να σταματήσει. Τελεία- παύλα. Μόνο μέσα στο 2023 υπήρξαν κάπου 250-256, αυτή είναι η τάξη μεγέθους, πάνω κάτω, αποσπάσεις ανθρώπων από την Τροχαία ή άλλες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουνε πίσω. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα και την Αθήνα. Χωρίς να έχεις δυναμικό, χωρίς να έχεις ανθρώπους, η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις θαύματα».

Ουσιαστικά, προανήγγειλε ότι θα γίνει προμήθεια μεγάλου αριθμού καμερών για να «πιάνουν» τις παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. «Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, υπάρχουν κάμερες οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στην Αστυνομία να κάνει τα πάντα: όχι μόνο να δει και να εντοπίσει την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη ή το όριο της ταχύτητος, αλλά και να καταγράψει τα ντεσιμπέλ για την ηχορύπανση».

Και η ΔΙΑΣ με μπλοκάκι

Καθώς ο χρόνος πιέζει, ανατίθεται και στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ η βεβαίωση σοβαρών παραβάσεων. «Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. πλέον, έχουν εντολή, έχει βγει διαταγή να καταγράφουν και να αποδίδουν και τις ανάλογες ποινές και σε τροχαίες παραβάσεις. Είναι κάτι το οποίο ήταν μια γκρίζα ζώνη το προηγούμενο διάστημα. Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ εκτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο για την ασφάλεια.

Θα δούμε και εκεί πράγματα που θα αναδιαμορφώσουμε λίγο το πλαίσιο για να είναι πιο αποτελεσματική, πάντως και η καταγραφή τροχαίων παραβάσεων κυρίως μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο ενίσχυσης της Τροχαίας και αξιοποίησης της τεχνολογίας θα είναι και μέσα στο πεδίο δράσης τους».

Δεν νοείται να καταγράφεται μια παράβαση και μετά με τον α’ ή β’ τρόπο να σβήνει. Εάν δεν συντονιστούμε σε αυτό το πλαίσιο και αυτή τη φιλοσοφία, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Πολύ απλά. Πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι. Να είμαστε ειλικρινείς. Νερό στο μύλο αυτού του πλαισίου, ότι “έλα μωρέ θα με γράψουνε και με κάποιο τρόπο θα βρω να το σβήσω, να το κάνω, να το φτιάξω, να το κάνω λιγότερο”… οι περισσότεροι, να μην λέω όλοι στο πολιτικό σύστημα. Ναι, αλλά εδώ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Σκοτώνεται κάθε τρεις και λίγο κόσμος».

πηγή: alphafreepress.gr - του Πέτρου Καρσιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ