close search results icon

Σκυλακάκης από ΔΕΘ: Η πορεία προς ενεργειακή αυτονομία και φθηνότερη ενέργεια στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή

Τι είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας σε forum. 

Στην εγχώρια παραγωγή στηρίζεται η πορεία της χώρας μας προς την ενεργειακή αυτονομία, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν το «κλειδί» για την Ελλάδα του αύριο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διαδικτυακή του τοποθέτηση στο Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία, τη Βιομάζα και τα Βιοαπόβλητα που διεξήχθη από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ, πρώην ΡΑΕ), στο πλαίσιο των εκθέσεων Forward Green-Renewable EnergyTech.

Μιλώντας στη θεματική «Θαλάσσια Αιολικά πάρκα», ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα το οποίο προχωρά με μεγάλη ταχύτητα και με την πεποίθηση ότι στην επόμενη 10ετία θα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και στην μετατροπή της Ελλάδας από χώρα βαθιά ενεργειακά εξαρτημένη σε μια ανεξάρτητη και ενεργειακά εξαγωγική χώρα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλο δυναμικό εγκατεστημένο ή υπό εγκατάσταση, αλλά έχει και την ανάγκη να εγκατασταθούν πηγές λιγότερο στοχαστικές από τα φωτοβολταϊκά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα πλεονεκτήματα των υπεράκτιων αιολικών, μίλησε για το τεράστιο δυναμικό του Αιγαίου και το πιο ανταγωνιστικό στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις πολλές ώρες λειτουργίας των πάρκων κατά τη διάρκεια του χρόνου με το capacity factor να ξεπερνά το 50%. «Η εγκατάσταση τέτοιων πάρκων χρειάζεται υπομονή, διότι πρέπει να περιμένουμε να πέσουν οι τιμές και να μην κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες έγκαιρα ώστε, όταν φτάσει η στιγμή να προχωρήσουν τα πάρκα, να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές και το μεγαλύτερο δυνατό διεθνές ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Πρόσθεσε δε ότι το κράτος προχωρά στην επίλυση των ζητημάτων σχετικά με τα θέματα τοποθεσίας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα θέματα ερευνών βυθού και ανέμου ενώ χαρακτήρισε το αιολικό δυναμικό της χώρας ως πυροδότης για μια ισχυρή βιομηχανία πάρκων, μια αλυσίδα αξίας δηλαδή που θα μειώνει το τοπικό κόστος ενέργειας, θα εξάγει και θα φέρνει πρόσθετο ΑΕΠ στη χώρα.

πηγή: thestoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ