close search results icon

Σκύδρα: Εμπορικό Κέντρο-Δημοπρατήριο Φρούτων στη θέση των "κρατικών ψυγείων"

Σκύδρα: Εμπορικό Κέντρο-Δημοπρατήριο Φρούτων  στη θέση των "κρατικών ψυγείων"

Στη Σκύδρα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο κ. Πεφτούλιος Κακουλίδης, ο οποίος, για όσους μας παρακολουθούν και μας διαβάζουν δε χρειάζεται, πλέον, περαιτέρω συστάσεις, έχει καταφέρει, με την αγάπη του για τον τόπο του και το πάθος του για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, να ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που «αράχνιαζαν» επί χρόνια και ουσιαστικά «στοίχειωναν» την περιοχή. Κτήρια και εγκαταστάσεις, που αντί με συνοπτικές διαδικασίες να βρουν τον δρόμο τους και να περιέλθουν –με βάση πάντα τον νόμο- σε «υγιή» χέρια (αφού αυτοί που τα εκμεταλλεύονταν «βυθίστηκαν» σε χρέη), τα βλέπαμε να νοικιάζονται (κτήρια ΓΕΣΠΟΒ Μαυροβούνι κτλ), να λεηλατούνται και να εγκαταλείπονται (κτήρια ΓΕΣΠΟΒ Καλή-πλήρωναν και για φύλαξη), να πλειστηριάζονται (όσα πρόλαβαν και μετά την παρέλευση πολλών ετών και αφού μάλλον κατάλαβαν ότι μπορεί να «πετάξουν» πίσω προς το δημόσιο).

Μην ξεχνάμε και τα κτήρια απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και τις αποθήκες στη Χαρωνίτου με Μ. Αλεξάνδρου, τα οποία εξαιτίας των αργών αντανακλαστικών της Δημοτικής Αρχής (εσκεμμένα κατά την άποψη μας) έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτα παρά του ότι ο κ. Κακουλίδης έχει καταφέρει να περιέλθουν στο Δημόσιο. Σήμερα, μάλιστα, κάποιοι μιλούν για εκκλησία στο Ντεκοβίλ όταν όλοι ξέρουν ότι ο κ. Κακουλίδης άνοιξε τον δρόμο.

Εκεί, έγκειται λοιπόν το παράδοξο, ότι κανένας άλλος δεν βλέπουμε ν’ ακολουθεί τα συγκεκριμένα βήματα και δεν αγωνίζεται –με βάση πάντα το νόμο για να μην παρεξηγηθούμε- για τη διεκπεραίωση παρόμοιων υποθέσεων. Και μια παρόμοια υπόθεση είναι και τα γνωστά στους Σκυδραίους «Κρατικά Ψυγεία». Τι έκανε, λοιπόν ο κ. Κακουλίδης; Εδώ και χρόνια αιτήθηκε ότι ακριβώς και για το κτήριο, παραδείγματος χάριν, της ΓΕΣΠΟΒ απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Αιτήθηκε, δηλαδή την ανάκληση της με αριθμό 26702/28-11-1959 απόφασης Νομάρχη Πέλλας. Ένα αίτημα που δεν έγινε αυτή τη φορά δεκτό, με τον αριθμό 190690/ 21-07-2022 έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με τον νόμο 4711/2020 (κάποιοι που είδαν τι προηγήθηκε με τις ανακλήσεις έτρεξαν να προλάβουν) που λέει ότι: «Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις παρ. 1,3,4, του άρθρου 123 του Αγροτικού Κώδικα δεν ανακαλούνται, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν τον σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η απόφαση και παρήλθε εικοσαετία από τον χρόνο μεταγραφής του σχετικού παραχωρητηρίου ή της απόφασης». Ο κ. Κακουλίδης κλήθηκε, προσφάτως, να καταθέσει για την παραπάνω πρωτοβουλία/πρόταση του εξηγώντας, μάλιστα, όλο το σκεπτικό του, το οποίο καταλήγει στο ότι ο χώρος των Κρατικών Ψυγείων θα έπρεπε σήμερα να λειτουργεί ως Δημοπρατήριο Φρούτων. Πόσες φορές έχετε ακούσει για Δημοπρατήριο Φρούτων στην περιοχή της Σκύδρας; Σίγουρα κάθε τέσσερα χρόνια!

Το ιστορικό

Ο κ. Κακουλίδης, προσπαθεί πάνω από τρία χρόνια να βγάλει άκρη με την υπόθεση των «Κρατικών Ψυγείων». Ας δούμε, όμως καλύτερα το σκεπτικό του, όπως το καταγράφουμε στο ρεπορτάζ όλο το προηγούμενο διάστημα και σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουμε στο αρχείο μας.

Στις 21Ιουλίου του 1960 συστήθηκε μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Έδεσσας η κοινοπραξία που ονομάστηκε «Ψυκτικές Εγκαταστάσεις-Εγκαταστάσεις Διαλογής -Συσκευασίας Κοινοπραξίας Α.Τ.Ε.-Ε.Γ.Σ. Έδεσσας» που αργότερα τροποποιήθηκε σε «Εμπορικό Κέντρο Φρούτων Σκύδρας -Κοινοπραξία Α.Τ.Ε.-Ε.Γ.Σ. Έδεσσας». Στη συνέχεια παραχωρήθηκε με την υπ αριθμό. 26207/59 απόφαση νομάρχη Πέλλας έκταση στο υποκατάστημα Α.Τ.Ε Έδεσσας στην οποία χτίστηκαν οι εγκαταστάσεις του Εμπορικού κέντρου φρούτων που αποτελούσε τον πυρήνα ανάπτυξης του Ν. Πέλλας και είχε αναδείξει τον Δήμο Σκύδρας ως το πρώτο εξαγωγικό κέντρο φρούτων της χώρας.

Ο κ. Κακουλίδης, με το υπ. αριθμό. 18-3-2018 έγγραφο έκανε γνωστό στη διοίκηση, τη σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της περιοχής η επαναλειτουργία του εμπορικού κέντρου φρούτων και του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού, με την απόδοση παράλληλα από την υπό εκκαθάριση Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β των εν λόγω εκτάσεων στο δημόσιο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό κατατέθηκε πολύ πριν το 2020, έτος ψήφισης του νόμου 4711 που αναφέραμε παραπάνω!

Στη συνέχεια, με το υπ αριθμό. 19-11-2019 έγγραφο προσπάθησε εκ νέου να αναδείξει και να αιτιολογήσει την ανάγκη της δημιουργίας του Δημοπρατηρίου- εκθετηρίου φρούτων στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και την παράλληλη επιστροφή τους από την υπό εκκαθάριση Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β. στο δημόσιο.

Πέρσι τέτοια εποχή, με το υπ αριθμό. 7-11-2021 έγγραφο αιτήθηκε την ανάκληση της με αριθμό 26702/28-11-1959 απόφασης Νομάρχη Πέλλας, αίτημα, όπως σημειώθηκε παραπάνω, που δεν γίνεται δεκτό.

Να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό του κ. Κακουλίδη υπογραμμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει τίποτα για το αν οι ενδιαφερόμενοι είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης, οπότε και εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν, και επί πλέον τονίζει ότι η αίτηση του είχε κατατεθεί στη διοίκηση πολύ πριν το 2020 με τα αριθμ.18-3-2020, και αριθμό. 19-11-2020 αιτήματά του.

Οι αγοραπωλησίες

Σύμφωνα με τον κ. Κακουλίδη και όσα έκανε γνωστά στη διοίκηση, η αγοροπωλησία από τη Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β. εμπεριέχει την εξής θα λέγαμε παραδοξότητα. Ενώ στις 20-2-1992 με το ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιεύτηκε στα βιβλία εταιριών του πρωτοδικείου Έδεσσας, με αριθμό. 53/21-2-1992 η «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» πώλησε το μερίδιο της στη Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β Έδεσσας έναντι του ποσού των 173.000.000 δρχ, έρχεται στις 22 Οκτωβρίου του έτους 1992, μόλις οχτώ μήνες μετά η Α.Τ.Ε. να πουλήσει το ίδιο ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο στο ποσό του 1.500.000δρχ.. Ένα τίμημα 115 φορές μικρότερο από το αρχικό, με τον κ. Κακουλίδη να σημειώνει ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά ουσιαστικά για παραχώρηση (υπ αριθμό. 7-11-2021 έγγραφο).

Θεωρεί, λοιπόν ότι η συγκεκριμένη αγοροπωλησία (που την κατονομάζει παραχώρηση) δεν μπορεί να ισχύει, γιατί έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα, άρθρο 17 παράγραφος 1 : «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος». Υπενθυμίζει, επίσης ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β., εκτός της «παραχώρησης» των εν λόγω εκτάσεων ήδη είχε πάρει δάνεια από τη Δημόσια Αγροτική Τράπεζα, (δηλαδή από την ίδια την κοινωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά), ύψους: 15.259.557.362 ΔΡΧ (ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΦΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΕΣ) και 4.120.353,81 ευρώ (ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΙΑ ΕΥΡΩ). Και ως γνωστόν έρχεται και ο εκκαθαριστής, με αμοιβή 6.250ευρώ (ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΩ) (συμπεριλαμβανόμενου και του Φ.Π.Α) μηνιαίως από το 2014 να εκκαθαρίσει τη Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β.

Ο κ. Κακουλίδης, όπως έχουμε αναφέρει, έχει καταφέρει την επιστροφή στο Δημόσιο πολλών περιουσιακών στοιχείων της Γ.Ε.Σ.Π.Ο.Β (το παράδοξο που λέγαμε παραπάνω που δεν ασχολείται κανείς άλλος) και σημειώνει εδώ και καιρό, με εμφατικό τρόπο, ότι καταστράφηκαν και απαξιώθηκαν εγκαταστάσεις από το πλιάτσικο που έχουν υποστεί, παρόλο που πληρωνόταν και εταιρεία φύλαξης και παρόλο που οι εγκαταστάσεις, ενώ νοικιάζονταν και υπήρχαν και υπάρχουν έσοδα και από μισθώματα. Και όλα αυτά, τονίζει στα έγγραφα του γίνονται στο όνομα της νομιμότητας, αντισυνταγματικά, καταστρατηγώντας το άρθρο 17 παρ.1 του συντάγματος, μεταφέροντας έτσι την έννοια της χρησικτησίας από την ιδιωτική περιουσία, στο ίδιο το δημόσιο δίνοντας τη δυνατότητα να ξεπουληθεί μεγάλο τμήμα του ίδιου του δημοσίου και της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό είναι το πάθος του κ. Κακουλίδη, αυτές είναι οι ενέργειες του, αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις με τις οποίες επιμένει να επισημαίνει την ανάγκη ανάκλησης της 26207/59 απόφασης νομάρχη Πέλλας και την επαναλειτουργία του εμπορικού κέντρου φρούτων- δημοπρατηρίου, ως εμπορικού κέντρου φρούτων που αποτέλεσε και θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα για την ύπαρξη, βιωσιμότητα, και ανάπτυξη των αγροτικών νομών Πέλλας και Ημαθίας.

Κρατικά Ψυγεία

Έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν κάποιοι αρχικοί χάρτες με την πρόταση για το Γενικό Πολεοδομικό της Σκύδρας και ίσως είναι ο καιρός να δουν όλοι οι αρμόδιοι σ’ αυτόν τον τόπο την προοπτική εκείνης της περιοχής της πόλης, η οποία σε συνδυασμό και με τις κατάλληλες κινήσεις στον Σιδηροδρομικό Σταθμό θα δώσουν στη Σκύδρα και στην ευρύτερη περιοχή την πολυπόθητη αναπτυξιακή τροχιά που επιζητείται. Θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε με πολλά και χρήσιμα στοιχεία.

*1η δημοσίευση έντυπη Πέλλαnews 14 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ