close search results icon

Σκύδρα: Ενημέρωση για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών γης απ’ όπου θα περάσουν αγωγοί Φυσικού Αερίου

Σκύδρα: Ενημέρωση για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών γης απ’ όπου θα περάσουν αγωγοί Φυσικού Αερίου

Χθες Τρίτη, 21/03/2023 και ώρα 17:00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σκύδρας βρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε», ιδιοκτήτριας του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι της Ανάδοχου Σύμπραξης «CONSORTIUM PROMETHEUS GAS S.A – DAMCO S.A και του υπεργολάβου κατασκευής «AVAX S.A», ώστε να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Αγωγού στις Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες Καλυβιών, Άσπρου, Αρσενίου και Πετραίας. Ειδικότερα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα εξής:

1) Καθορισμός των διαδρομών του Αγωγού Φυσικού Αερίου με Αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2) Αποζημίωση των θιγόμενων ιδιοκτητών γης για τη Ζώνη Εργασίας

3) Αποζημίωση για την καταστροφή της ηρτημένης εσοδείας (καλλιεργειών, καρπών κ.λπ.)

4) Ζώνες Νόμιμων Περιορισμών Κυριότητας, Εργασίας ή Αποζημίωσης και Προστασίας

5) Βασικές υποχρεώσεις του Ανάδοχου του Έργου, απέναντι στους ιδιοκτήτες των θιγόμενων ιδιοκτησιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση ditikimakedonia@desfa.gr.

Όπως καταλαβαίνετε το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τις αποζημιώσεις οι οποίες να σημειωθεί εξαρχής δεν αφορά σε απαλλοτρίωση. Η γη επιστρέφει ως είχε στον ιδιοκτήτη/ενοικιαστή με ορισμένους περιορισμούς στις κατασκευές αλλά στις φυτεύσεις των πολυετών καλλιεργειών.

Για την πληρωμή των αποζημιώσεων λόγω των εργασιών αρμόδια είναι η Αντιπεριφέρεια Πέλλας. Έχει συσταθεί επιτροπή από πέντε άτομα (με διάφορες ειδικότητες όπως γεωπόνο, μηχανικό, εφοριακό, δασολόγο). Σύμφωνα με την ενημέρωση έχουν ήδη επισκεφτεί κάθε αγροτεμάχιο με τις αυτοψίες να έχουν ολοκληρωθεί και θα κάνουν τις εκτιμήσεις. Η επιτροπή δηλαδή είναι στη φάση σύνταξης του πρακτικού για να γίνει η ανάρτηση τιμών με την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη.

Οι δικαιούχοι δικαιούνται το 25% της αγοραίας αξίας της γης για τη ζώνη εργασίας και το 100% των επικείμενων. Η αποζημίωση για τη γη θα γίνεται μέσω Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τους ιδιοκτήτες γης που έχουν στην ιδιοκτησία τους και τα υπερκείμενα (πχ δέντρα) η αποζημίωση επίσης θα γίνει μέσω Παρακαταθηκών. Αν τα δέντρα ανήκουν σε ενοικιαστές (με τα ανάλογα βεβαίως ενοικιαστήρια στο taxisnet ) η αποζημίωση θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, είτε με επιταγή είτε με κατάθεση σε λογαριασμό. Θα χρειαστεί και μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη προς τον ενοικιαστή ότι δεν αξιώνει από τα δέντρα και αντίστροφα του ενοικιαστή ότι δεν αξιώνει τίποτα από τη γη του ιδιοκτήτη. Να υπογραμμιστεί ότι θα υπάρξει διαδικασία με το Πρωτοδικείο ώστε να γίνει η αναγνώριση της ιδιοκτησίας της γης, να πιστοποιηθεί δηλαδή ο ιδιοκτήτης.

Για τις μονοκαλλιέργειες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αναφορικά με τη χρήση γης μετά τις εργασίες. Δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα σποράς όπως και πριν με τη διαφορά ότι 20 μέτρα δεξιά και 20 μέτρα αριστερά της γραμμής που υφίσταται ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί κτήριο. Στις δεντροκαλλιέργειες υπάρχει ο περιορισμός της οκτάμετρης ζώνης. Δηλαδή 4μέτρα δεξιά και 4μέτρα αριστερά του αγωγού δεν μπορεί να φυτευτεί δέντρο.

Στον κύριο αγωγό (30ίντσες) η ζώνη αποζημίωσης στις μονοετείς καλλιέργειες είναι 26μέτρα ενώ στις πολυετείς καλλιέργειες είναι 16μέτρα.

Αναφορικά με τις εργασίες αριστερά μια λωρίδα θα αφήνεται το χώμα και δεξιά θα δουλεύουν τα μηχανήματα.

Θα υπάρχει και τρίτη αποζημίωση, αυτή του καρπού. Θα έρχεται η επιτροπή η οποία και θα εξετάζει ότι δεν υπήρξε παραγωγή και την επόμενη σεζόν και θα αποζημιώνει αναλόγως.

Τυχόν ζημίες θα αποκαθίστανται από τον εργολάβο σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποκατάστασης. Χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες ώστε να σημειώσουν στο παραπάνω πρωτόκολλο κάθε τι που βλέπουν κατά την παράδοση ώστε να μην βρεθούν αργότερα προ απροόπτων και με ζημίες που δεν κατέγραψαν.

Ο εργολάβος όπως ενημέρωσε θα έρθει σε επαφή με κάθε ιδιοκτήτη για το πρωτόκολλο εισόδου.

Η χάραξη θα ξεκινήσει άμεσα ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν και τα πρώτα μηχανήματα.

Αναφορικά με τον Δήμο Σκύδρας και σύμφωνα με τον εργολάβο ο πρώτος υποκλάδος βρίσκεται στο Αρσένι που ενώνεται με τον αγωγό ΤΑΠ στο Άσπρο. Ο δεύτερος υποκλάδος από το Αρσένι κατευθύνεται σε Νάουσα, Βέροια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ