Σκύδρα/παράνομες επιδοτήσεις: Όταν η Δήμαρχος μιλούσε για κυκλώματα και πλαστογραφήσεις υπογραφών αντιδημάρχων

Μπορεί η Κρήτη να φαίνεται ότι έχει τη μερίδα του λέοντος στο περίφημο «σκάνδαλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα ρεπορτάζ που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όμως και η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να έχει τις δικές της υποθέσεις.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα της Καθημερινής μιλάει για 32 άτομα από κωμόπολη στη βόρεια Ελλάδα, 11 από τα οποία, παριστάνοντας τους γεωργούς, φέρεται να έλαβαν συνολικά 299.343 ευρώ σε επιχορηγήσεις. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ακόμα ξέπλυμα χρήματος και εκτεταμένες πλαστογραφήσεις και νομιμοφανείς θεωρήσεις εγγράφων και των απαραίτητων για τις αιτήσεις δικαιολογητικών, που διέλαθαν αποτελεσματικά τους ελέγχους για χρόνια, καθώς τα αδικήματα διεπράχθησαν τις περιόδους 2016 – 2018 και κατά το έτος 2021.
Σύμφωνα με τον Νίκο Πετρίδη, συνήγορο υπεράσπισης ορισμένων από τους 32 της δικογραφίας, στην υπόθεση υπάρχουν τρεις κατηγορίες κατηγορουμένων. «Αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται να παίρνουν επιδοτήσεις που δεν τις δικαιούνταν, αυτοί οι οποίοι φέρονται να εμφανίζονται με ακίνητα που δεν τους ανήκαν και υποστηρίζουν πως δεν το γνώριζαν και μία τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που συνέπραξαν ως συνέργεια στο να νομιμοποιηθούν παρανόμως πλαστά έγγραφα».
Ο ίδιος αναφέρει πως οι εντολείς του αρνούνται τις κατηγορίες «και εκτιμούν ότι πρόκειται για τεχνικά σφάλματα τα οποία οδήγησαν σε κακή εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη λάβει θέση έναντι της κατηγορίας δίνοντας πλήρεις διευκρινίσεις για τα γεγονότα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησε η διαδικασία επιδοτήσεων αγροτεμαχίων». Προσθέτει ακόμα ότι ουδείς εκ των εντολέων είχε οποτεδήποτε δόλια προαίρεση σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου 2025 στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών και είναι μία από τις εννέα υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και βρίσκονται ήδη στο ακροατήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η οποία είναι σε γνώση της «Καθημερινής» οι μέθοδοι εξαπάτησης που φέρεται να ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτη απλότητα, ενώ το ίδιο το σύστημα ελέγχου των δηλώσεων ως διόλου απαιτητικό, εξυπηρετούσε τη διαιώνιση των στρεβλώσεων.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ένας από τους 32 κατηγορουμένους, ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος της περιοχής και βάσει καθηκόντων μπορούσε να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής στα ιδιωτικά συμφωνητικά αντισυμβαλλομένων, βεβαίωσε μέσα στο 2021 τουλάχιστον 17 μισθωτήρια που φέρουν τις υπογραφές αποβιωσάντων πολιτών της κωμόπολης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν πεθάνει μόλις λίγες ημέρες πριν τη (ψευδή) σύναψη του συμφωνητικού, ενώ άλλοι είχαν αποβιώσει από το 2018.
Στα ιδιωτικά αυτά συμφωνητικά παραχώρησης αγροτεμαχίων, ο εν λόγω κατηγορούμενος σφράγιζε με τη σφραγίδα του δήμου και τη φράση «θεωρήθηκε για το γνήσιο της υπογραφής», αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας των θανόντων, σαν να ήταν αυτοπροσώπως εκεί, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία κατά τη βεβαίωση γνησίου υπογραφής. Υπέγραφε, μάλιστα, ο ίδιος, συμπληρώνοντας τη φράση «με εντολή δημάρχου».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι δήλωναν εν γνώσει τους, μη ορθά ή ελλιπή στοιχεία που αφορούσαν εκτάσεις τις οποίες υποτίθεται είχαν στην κατοχή τους, και με αυτά τα στοιχεία πετύχαιναν την έγκριση, παροχή και διατήρηση της επιχορήγησης. Προκειμένου να διεκδικήσει κάποιος παραγωγός τις ενισχύσεις, η διαδικασία είναι απλή: αρκεί η υποβολή μιας και μοναδικής αίτησης χορήγησης άμεσης ενίσχυσης (ΕΑΕ) η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια εκμετάλλευσης του ατόμου που υποβάλλει την αίτηση. Για τα αγροτεμάχια απαιτούνται στοιχεία αναγνώρισης αυτών, όπως η έκτασή τους (σε εκτάρια) και η θέση τους, η οποία επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή εάν πρόκειται για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια, όπως και ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) τα οποία αναγράφουν τον ΑΦΜ τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του ενοικιαστή, και άλλα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση. Απαιτείται δε, θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών. Για ιδιόκτητα τεμάχια δεν απαιτείται παρά μόνο η αναφορά του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του αγροτεμαχίου.
Έτσι λοιπόν, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν απλώς τα στοιχεία άλλων ατόμων, όπως των εφτά αποβιωσάντων από την περιοχή τους και με τη βοήθεια των συνεργατών τους, ειδικά του ατόμου που είχε διατελέσει αντιδήμαρχος της περιοχής, πλαστογραφούσαν υπογραφές και θεωρούσαν παρανόμως τις αιτήσεις τους. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: γιατί δεν ελέγχονταν.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνταν έλεγχος των συνημμένων παραστατικών στις ΕΑΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά μόνο στις περιπτώσεις που κατόπιν καταγγελίας ή απόφασης του Οργανισμού αμφισβητηθεί η χρήση ή η έκταση ή η θέση ενός αγροτεμαχίου. Επιπλέον, για τα μισθωμένα αγροτεμάχια δεν απαιτούνταν ούτε η αναγραφή στο μισθωτήριο συμβόλαιο του ΑΤΑΚ του κάθε αγροτεμαχίου και δεν ήταν δυνατή εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ η διασταύρωση των στοιχείων με το κτηματολόγιο.
Δήμαρχος Σκύδρας: Θα έρθουν και άλλες δικογραφίες για προηγούμενο αντιδήμαρχο
Τον Δεκέμβριο του 2023 η Δήμαρχος Σκύδρας κάνει λόγο για ένα κύκλωμα που έδρασε πανελλαδικά πλαστογραφώντας υπογραφές, με τον Αντιδήμαρχο Μέγα Μιχαήλ να είναι κατηγορούμενος. Ο ίδιος, αρνείται την εμπλοκή του από την αρχή της υπόθεσης, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ανδρεάδης μιλάει για ευνοϊκή εξέλιξη στην υπόθεση του κ. Μέγα με έκδοση απαλλακτικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη (εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου). Ο κ. Μέγας είχε μάλιστα δηλώσει μεταξύ άλλων: «Εξ αρχής είχα πει ότι δεν είχα καμία σχέση με την υπόθεση παρά τους ευσεβείς πόθους κάποιων». Η Δήμαρχος τον Δεκέμβριο του 2023 είχε πει συγκεκριμένα: ««Πανελλαδικά έδρασε το προηγούμενο διάστημα ένα κύκλωμα που πλαστογραφούσε υπογραφές προκειμένου να βεβαιώσουν ψευδώς γεγονότα και να κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και να τύχουν επιδότησης. Το κύκλωμα αφορούσε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη, Πελοπόννησο και Βόρειο Ελλάδα και δεν είναι μονάχα ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος είναι και άλλοι του παρελθόντος. Θα έρθουν και άλλες δικογραφίες για προηγούμενο αντιδήμαρχο, επί θητείας Χοΐδη και έπεται συνέχεια. Φυσικά δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμιξη ούτε ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος ούτε και ο άλλος που θα έρθει μετά. Ένα κύκλωμα που όπως μου εξήγησαν από την Αστυνομία είχε δράσει και είχε επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα προκειμένου με ψευδείς βεβαιώσεις να παίρνουν δικαιώματα». Αναφέρει, λοιπόν ότι θα έρθουν δικογραφίες και για άλλα άτομα, για άλλους αντιδημάρχους. Και βέβαια δεν ξεχνάμε και την προ ημερών δήλωση στο ραδιόφωνο του κ. Τανάσκου, προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Γιαννιτσών και του δικηγόρου κ. Ζαχαριάδη για τοπικό κύκλωμα που εμπλέκεται σε παράνομες δηλώσεις «υπερβολικών» στρεμμάτων με στόχο την είσπραξη μεγαλύτερων επιδοτήσεων.
Η Βόρεια Ελλάδα, λοιπόν και η Πέλλα, απ’ ότι φαίνεται έχει το δικό της μερίδιο στο «σκάνδαλο» των παράνομων επιδοτήσεων κι ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι αρκετοί γνώριζαν για τον λάθος δρόμο της όλης διαδικασίας. ΑΦΜ ήδη ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, όμως έπρεπε να πέσει η καμπάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «συγκινηθούν» οι αρμόδιοι και να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Οι ελλιπής έλεγχοι και τα αδιάφορα σφυρίγματα των μηχανισμών επέτρεπαν εδώ και χρόνια μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων να κατευθύνονται σε λάθος χέρια. Ήρθε η ώρα οι επιδοτήσεις να κατευθυνθούν στην πραγματική παραγωγή και στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Μένει να το δούμε!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δυνατή παρουσία της Ελλάδας στο Βαλκανικό Κ20 με 10 μετάλλια
13 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ