close search results icon

SolarHub Acceleration Program: Ένα πρόγραμμα που ενισχύει τις Καινοτομίες Ηλιακής Ενέργειας

Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας - ΠΤΑ ΚΜ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ, Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο SolarHub.

Το έργο SolarHub με τίτλο “A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal” («Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe (HORIZON), έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ 5 ελληνικών και τουρκικών καινοτομιών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να τις επεκτείνει σε ένα ενιαίο, υβριδικό, διασυνοριακό και διασυνδεδεμένο κόμβο αριστείας τεχνολογιών, βασισμένων στην ηλιακή ενέργεια με έμφαση στη γεωργία.

Στο έργο συμμετέχουν 21 εταίροι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, που ανήκουν στην τετραπλή έλικα (ερευνητικοί/ακαδημαϊκοί φορείς, επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και κοινωνικοί φορείς). Επικεφαλής οργανισμός των Ελλήνων εταίρων είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του έργου “SolarHub”, έχει ανοίξει από την 1η Μαρτίου η πρόσκληση για το “SolarHub Acceleration Program”. “Το SolarHub Acceleration Program” είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης της ανάπτυξης και ένταξης στην αγορά ιδεών, τεχνολογιών και προϊόντων σχετικών με την ηλιακή ενέργεια. Εστιάζει σε startups σε πρώιμο στάδιο (με διάρκεια λειτουργίας μικρότερη των πέντε ετών), επιχειρηματίες και ομάδες ερευνητών, που εργάζονται σε τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι τελικά θα επιλεγούν, πρόκειται να λάβουν:

  • Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τεχνική κατάρτιση.
  • Μέρος σε workshops με σκοπό την ενίσχυση μιας ολιστικής προσέγγισης στην καινοτομία των λύσεων ηλιακής ενέργειας.
  • Καθοδήγηση σε επιχειρηματικότητα και στρατηγική.
  • Ευκαιρίες δικτύωσης μέσω εκδηλώσεων για σύνδεση με επαγγελματίες του κλάδου, συναδέλφους και πιθανούς συνεργάτες.
  • Άμεση υποστήριξη για την αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης (όχι χρηματοδότηση).
  • Αρχική πρόσβαση σε προκαταρκτικά σχέδια αιχμής (Pre-Designs) με σκοπό να τονώσει και να καθοδηγήσει τις δημιουργικές τους διαδικασίες, προσφέροντας ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νέων λύσεων ηλιακής ενέργειας.

Η διαδικασία εξελίσσεται σε 4 στάδια:

1. Δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά την 1η Μαρτίου 2024 και λήγει στις 30 Απριλίου 2024 (01/03/2024 – 30/04/2024).

2. Αξιολόγηση των προτάσεων και επιλογή των κατάλληλων εκ των αιτούντων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου 2024 (01/05/2024 – 20/05/2024).

3. Υλοποίηση εκπαιδεύσεων, καθοδήγηση, δικτύωση και πρόσβαση στα προκαταρκτικά σχέδια αιχμής (Pre-Designs). Η υλοποίηση του προγράμματος έχει διάρκεια από την 1η Ιουνίου 2024 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 (01/06/2024 – 30/11/2024).

4. Κλείσιμο με μια εκδήλωση Open Day για την επίδειξη της προόδου, την προσέλκυση επενδυτών και τη δικτύωση. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 1ου δεκαπενθήμερου Δεκεμβρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ