Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή
Με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε καίρια ζητήματα να συνεχίζονται, όπως στο πρόβλημα που προέκυψε με τα ΑΤΜ των τραπεζών ακολουθώντας τη γραμμή «όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, παρεμβαίνουμε», αλλά και το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 10.30 σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και την τραγωδία στα Τέμπη. Επεισοδιακή ήταν χθες η συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Προανακριτικής για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς κυριάρχησαν εντάσεις, αποχωρήσεις και αντεγκλήσεις, που κατέληξαν σε μυστική ψηφοφορία αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί με 157 ψήφους.
Σημειώνεται ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, KKE, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν από τη συζήτηση, καταγγέλλοντας μεθόδευση από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο δεύτερος διατελέσας υπουργός που χωρίς να θεωρείται ένοχος από την πλειοψηφία παραπέμπεται και μάλιστα με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για να κριθεί από τον φυσικό δικαστή. Επισημαίνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις Χ. Τριαντόπουλου και Κ. Καραμανλή υπήρχαν δικογραφίες στις οποίες είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα.
«Σφυροκόπημα» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ λίγα 24ωρα πριν από τις συνεδριάσεις στη Βουλή επί των προτάσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής επιτροπής αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, δεν αργούν οι αποκαλύψεις και για 4ο πρόσωπο κομματικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμπλοκή του στην υπόθεση, με την κυβέρνηση να βάζει στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη επισημαίνοντας ότι η ίδια ανέλαβε τις ευθύνες της και ελέγχεται για το γεγονός ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα, καλώντας την αντιπολίτευση να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. «Θα περιμέναμε κάποιος από την αντιπολίτευση να πει ότι κάτι γινόταν και επί των ημερών τους. Δεν το είπε κανείς», σημείωνε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με δεδομένο –όπως τονίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο– ότι στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχουν, ενώ δεν έχουν ασκηθεί από τη δικαιοσύνη και ποινικές διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.
Γιατί «ναι» σε Εξεταστική
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν ότι στόχος είναι στην Εξεταστική Επιτροπή να εξεταστούν εξονυχιστικά από όλα τα κόμματα και οι μάρτυρες – που κατά την αντιπολίτευση ενοχοποιούν τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Αυτό που επιχειρείται από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι να φωτιστούν όλες οι περίοδοι, γιατί το «αμαρτωλό» ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων το έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες, οι αγρότες σε βάθος 30 ετών με 2,7 δισεκατομμύρια. Σημειώνουν δε από την κυβέρνηση ότι μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται νέες διαστάσεις του σκανδάλου, με τη συμμετοχή προσώπου «εξ απορρήτων» του κ. Ανδρουλάκη από τη Νομαρχιακή Ηρακλείου, ο οποίος αν και «αθώος», αποφάσισε να επιστρέψει από «ευθιξία» την επιδότηση που έλαβε και προσθέτουν: «Η αντιπολίτευση έσπευσε να αποκηρύξει τη λύση της συνολικής διερεύνησης και επιμένει σε μια αποσπασματική προσέγγιση, γιατί πολύ απλά φοβάται όσα μπορεί να αποκαλυφθούν».
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Διαδοχικές τοπικές βλάβες και διακοπές ρεύματος
23 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ