close search results icon

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι αρχαιολόγοι για τη συλλογή Στερν στον απόηχο της αρχαιοκαπηλίας

Τι αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του πανελλήνιου συλλόγου των αρχαιολόγων. 

Στην Εισαγγελέα Προστασίας Περιβάλλοντος (αρμόδια και για θέματα αρχαιοκαπηλίας) της Εισαγγελίας Αθηνών προσέφυγαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ζητώντας έρευνα για την προέλευση των 161 αντικειμένων της «Συλλογής Στερν», την οποία η κυβέρνηση συμφώνησε να δανείσει σε μουσείο των ΗΠΑ και αποκαλύφθηκς πως μέσα σε αυτήν έχει ταυτοποιηθεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Ο ΣΕΑ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η Αναφορά που κατατέθηκε στις 11/10/2022, συνοδεύεται από όλες τις ενδείξεις συνεργασίας του L. Stern με τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, την ταύτιση του ειδωλίου αρ. 29 της «Συλλογής» με το αρχείο του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina, την απόδοση ειδωλίων της Συλλογής Στερν με την αρχαιοκαπηλία στο νησί της Κέρου και το σύνολο ευρημάτων που βγήκαν λαθραία από τη χώρα («Θησαυρός της Κέρου») καθώς και τις ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες αδήλωτες ελληνικές αρχαιότητες στα χέρια του αμερικανού πολίτη L. Stern».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζει να τηρεί ύποπτη σιγή σε σχέση με τα τεκμήρια για την αρχαιοκαπηλική προέλευση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της Συλλογής Στερν και την παράνομη απόκτησή τους από τον ιδιώτη συλλέκτη (βλ. https://sea.org.gr/details.php?id=1286), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προσέφυγαν στην Εισαγγελέα Προστασίας Περιβάλλοντος (αρμόδια και για θέματα αρχαιοκαπηλίας) της Εισαγγελίας Αθηνών.

Η Αναφορά που κατατέθηκε στις 11/10/2022, συνοδεύεται από όλες τις ενδείξεις συνεργασίας του L. Stern με τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, την ταύτιση του ειδωλίου αρ. 29 της «Συλλογής» με το αρχείο του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina, την απόδοση ειδωλίων της Συλλογής Στερν με την αρχαιοκαπηλία στο νησί της Κέρου και το σύνολο ευρημάτων που βγήκαν λαθραία από τη χώρα («Θησαυρός της Κέρου») καθώς και τις ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες αδήλωτες ελληνικές αρχαιότητες στα χέρια του αμερικανού πολίτη L. Stern.

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ