close search results icon

Στη φυλακή και οι 105 κατηγορούμενοι

Δεν απολογήθηκε κανείς για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Σε αναζήτηση επιπρόσθετων υπόπτων. 

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν άλλοι 35 κατηγορούμενοι για τα φρικτά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία Κατσουρή, μετά τις απολογίες που έδωσαν στους Ανακριτές της υπόθεσης. Είχαν προηγηθεί οι προφυλακίσεις άλλων 70.

Άπαντες αρνήθηκαν κατά την απολογία τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στους οποίους ανακοινώθηκε ότι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι την Κυριακή είναι οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα επιχειρώντας να φύγουν προς Ιταλία καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά θέλοντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία.

Τα φυλακιστήρια που εξεδώθησαν είναι για 16 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και σε αυτά θα μοιραστούν οι 105 συλληφθέντες.

Τις απολογίες των κατηγορουμένων που ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, έλαβαν η 25η τακτική ανακρίτρια που ορίστηκε για την κύρια ανάκριση καθώς και ο 14ος και η 20ή ανακρίτρια που ορίστηκαν ως επίκουροι στο έργο της.

Δεν απολογήθηκε κανείς για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας

Στο μεταξύ, αναδεικνύεται ένα νομικό ζήτημα που έχει ξεχωριστή σημασία. Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου 29χρονου φίλου της ΑΕΚ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, προς το παρόν, δεν έχει απολογηθεί κανένας κατηγορούμενος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο Χρήστος Μαυρομάτης σημείωσε ότι η επιλογή αυτή από την ανακρίτρια δεν είναι τυχαία, καθώς η δικαστική έρευνα δεν έχει ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδοθεί η συγκεκριμένη κατηγορία.

Ειδικότερα ο δικηγόρος σημείωσε «κανείς δεν έχει απολογηθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αυτή την επιλογή η κυρία ανακρίτρια δεν την έκανε τυχαία. Ένιωσε ότι ο φυσικός δικαστής ακόμη δεν είναι έτοιμος να αποδώσει αυτό το αδίκημα. Άρα υπάρχει ένα έλλειμμα αυτή τη στιγμή. Ευχόμαστε ότι η ανάκριση, τα DNA, η έκθεση ανάλυσης του βιντεοληπτικού υλικού θα φροντίσουν ώστε να έχουμε αι αυτό το αδίκημα στο τραπέζι. Φανταστείτε να κλείσει η δικογραφία και ακόμα η κατηγορία της ανθρωποκτονίας να είναι κατ' αγνώστου δράστη. Το φοβάμαι αυτό. Αυτή τη στιγμή η δικογραφία είναι αδύναμη σε σχέση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας».

Σε αναζήτηση επιπρόσθετων υπόπτων

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από τις κάμερες πέριξ της OPAP Arena δείχνουν ότι υπάρχουν ύποπτοι, ενδεχομένως και εμπλεκόμενη στη δολοφονία Κατσουρή, που δεν έχουν συλληφθεί.

Το υλικό φέρεται να έχει δείξει ότι ο άτυχος Μιχάλης, εκτός από την μοιραία μαχαιριά, δέχθηκε και πολλαπλά χτυπήματα με ρόπαλα στην προσπάθειά του να διαφύγει από το σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε επιπρόσθετο «οπλοστάσιο» που εντοπίστηκε κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι χούλιγκανς που άφησαν εκεί τα «πολεμοφόδια» διαφεύγουν της σύλληψης.

Στην προσπάθεια να βρεθεί ο δολοφονός του φίλου της ΑΕΚ, ο Βασίλης Νουλέζας, δικηγόρος τριών εκ των Κροατών κατηγορουμένων αλλά και ο Αλέξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση Έλληνα κατηγορουμένου, υποστηρίζουν ότι υπάρχει βίντεο με τη στιγμή της δολοφονίας του Μιχάλη, στο οποίο μάλιστα φαίνεται η σωματική διάπλαση του δράστη. Σύμφωνα μάλσιτα με τον πρώτο, ο δολοφόνος του Κατσουρή είναι ένας άνδρας ψηλός και αρκετά εύσωμος.

Ήρθαν για επεισόδια, αλλά έχουν δικαιώματα

Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος πατάει σε δύο βάρκες καταδικάζοντας μεν τα επεισόδια, αλλά προειδοποιώντας με... βεντέτα.

Ο Κροάτης πολιτικός δήλωσε χαρακτηριστικά «η ελληνική αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά. Είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές. Τώρα αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν».

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως είπε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα εκατό άτομα...»

Η απάντηση του Μαξίμου

Οι δηλώσεις του Ζόραν Μιλάνοβιτς για τους 100 Κροάτες συλληφθέντες που είναι αντιμέτωποι με βαρύ κατηγορητήριο προκάλεσαν αίσθηση, με το Μαξίμου να αναγκάζεται να βγει από τον λήθαργο και να απαντήσει μέσω διαρροών.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», απαντώντας στις προειδοποιήσεις του Κροάτη προέδρου, καθώς η υπόθεση φαίνεται να μπαίνει στο επίκεντρο και σε διπλωματικό επίπεδο.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ