close search results icon

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το 1ο ΕΚ Γιαννιτσών

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το 1ο ΕΚ Γιαννιτσών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ KA1 του 1ου ΕΚ Γιαννιτσών με τίτλο: «Ψηφιακή Γεωργία: Ένας Καινοτόμος Τρόπος Αγροτικής Παραγωγής» στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 2 εβδομάδες, από 29/3/2022 ως 13/4/2022 και περιλάμβανε την κατάρτιση 15 μαθητών των τομέων Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Πληροφορικής και Ηλεκτρολογίας - Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, οι οποίοι συνοδεύονταν από 3 εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Κατά το διάστημα αυτό οι μαθητές παρακολούθησαν θεωρητικές διαλέξεις σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο, αλλά και σχετικά με την ιστορία της χώρας υποδοχής, ενώ παρακολούθησαν επίσης και μαθήματα βασικών ισπανικών. Επιπλέον, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια όπου έμαθαν να συλλέγουν γεωγραφικά δεδομένα μιας καλλιεργήσιμης έκτασης μέσω αεροφωτογραφιών με χρήση drone και να χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά GIS συστημάτων για τη χαρτογράφηση της έκτασης και να φτιάχνουν κυκλώματα αυτοματισμών ενσωματώνοντας αισθητήρες καλλιεργειών και εδάφους για τη βελτιστοποίηση άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας. Ακόμη, επισκέφτηκαν τη διεθνή έκθεση βιομηχανικού αυτοματισμού, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Advanced Factories, καθώς και το Κέντρο τεχνολογίας Eurecat όπου είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοντά καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η Σαγράδα Φαμίλια, η Γοτθική Συνοικία, ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης, τα κτίρια του Gaudi, στο Ενυδρείο της Βαρκελώνης, στο Πάρκο Γκιουέλ, στο γήπεδο Camp nou, στο Πάρκο Λαβύρινθου H’orta, το Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης, το Πάρκο Σιουταντέλα. το Μουσείο CosmoCaixa, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών, το λόφο του Montjuic και το Αθλητικό Μουσείο. Παράλληλα, πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στο μεσαιωνικό χωριό Besalu και στη γειτονική πόλη Girona

ek-giannitswn.jpg


Τα οφέλη των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό είναι πολλά και ποικίλα. Απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες στον εξελιγμένο τεχνολογικά τομέα της Ψηφιακής Γεωργίας, βελτίωσαν τις γνώσεις τους αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους, διεύρυναν τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες για την μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση σε επαγγέλματα πρωτοποριακά, συναφή με την ειδικότητα τους. Επιπλέον, ενίσχυσαν τη δυνατότητα απασχόλησής τους διαμορφώνοντας Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και εμπλουτίζοντας το επαγγελματικό τους προφίλ με το έγγραφο κινητικότητας Europass. Ταυτόχρονα διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα διαμένοντας έστω για σύντομο χρονικό διάστημα σε μία μεγάλη σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες όπως, εργασία σε ομάδα, συνέπεια, προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις, αυτοπαρουσίασης και άλλες και απέκτησαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ομιλία της αγγλικής γλώσσας ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκε κίνητρα εκμάθησης και της ισπανικής γλώσσας.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας μαθητές και συνοδοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση και τα αποτελέσματα του προγράμματος και ευχαριστούν ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους του φορέα υποδοχής MOVEU για την άψογη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ