close search results icon

Στην Αθήνα ο Φατάχ Αλ-Σίσι: Η σημασία της επίσκεψής του και η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Στην Αθήνα ο Φατάχ Αλ-Σίσι: Η σημασία της επίσκεψής του και η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλα, έχει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα το πρωί.

Το αεροσκάφος του Αλ-Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 10:15 το πρωί. Τον ίδιο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη συνέχεια ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Στο περιθώριο του ΑΣΣ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αμέσως μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ, η τελετή υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και Μνημονίων Κατανόησης και, ολοκληρώνοντας, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Καΐρου, με τα θέματα που θα κυριαρχήσουν να είναι αυτά της οικονομίας, της ενέργειας, της μετανάστευσης, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά στα ενεργειακά αναμένεται να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου με τον GREGY Interconnector, την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ορόσημο για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο.

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ