Στην Αθήνα σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι -Εμβάθυνση στρατηγικής συμμαχίας και ηλεκτρική διασύνδεση

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας με την Αίγυπτο επενδύει η Αθήνα, ως ένα ισχυρό αντίβαρο των γεωπολιτικών κλυδωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερότητα αποτελεί ισχυρό ζητούμενο, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται και την Τουρκία να προσπαθεί να επιβάλει τους όρους της ενισχύοντας τις συμμαχίες της, ο άξονας Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί εξισορροπητικό παράγοντα και ενισχύει τη θέση των δύο χωρών. Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και η συνεδρίαση του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών που θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συμμαχία που έχουν αναπτύξει.
Στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας-Αιγύπτου: Μήνυμα σταθερότητας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Στην Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται ρητή αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας». Μία αναφορά που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό τη στιγμή που η Τουρκία εντείνει την αδιαλλαξία της στο θέμα της Κύπρου και επιμένει στις προκλητικές της θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι θα εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης στα μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς η ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται οι εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, περιοχές όπου έχουν κοινά συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με την Άγκυρα. Άλλωστε, η οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών το 2020 επιβεβαιώνει τις κοινές θέσεις που έχουν ως προς τον τρόπο διευθέτησης αυτών των ζητημάτων και προβάλλεται από την Ελλάδα ως πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» της χώρας κατά του Τουρκολυβικού μνημονίου.
Αθήνα και Κάιρο ενισχύουν τους δεσμούς τους σε Άμυνα, Ενέργεια και Πολιτισμό
Οι δύο ηγέτες, όπως μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Στις 30 Απριλίου υπεγράφη η συμφωνία Επιχορήγησης των εταιρειών που θα «τρέξουν» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο θεωρείται θεμέλιος λίθος για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης. Στενούς δεσμούς αναπτύσσουν οι δύο χώρες και με διμερείς συνεργασίες τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναπτύσσοντας κοινά προγράμματα.
Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην στρατηγική συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου
Η Αίγυπτος στηρίζει στην Ελλάδα τις σχέσεις της με την Ε.Ε. προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, ενώ από την πλευρά της συμβάλει στη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε, προτάσσοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου.
iefimerida.gr
ΣΧΟΛΙΑ