close search results icon

Στην έκθεση Beyond ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης αποτσίγαρων – 50.000 συλλέχθηκαν στην 86η ΔΕΘ

Στην έκθεση Beyond ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης αποτσίγαρων – 50.000 συλλέχθηκαν στην 86η ΔΕΘ

Πενήντα χιλιάδες αποτσίγαρα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της φετινής 86ης ΔΕΘ με τους 30 κάδους ανακύκλωσης να μένουν μόνιμα εντός του εκθεσιακού χώρου ώστε να αξιοποιούνται σε εκθέσεις και συνέδρια. Τους «έξυπνους» κάδους ανακύκλωσης ετοιμάζεται, μάλιστα, να παρουσιάσει ο οργανισμός Cigaret Cycle στην έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας «BEYOND», οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εντός της ΔΕΘ αλλά και στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) – Cisco στη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Η ανακύκλωση των αποτσίγαρων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2019 μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος της Cigaret Cycle, έχουν ήδη τοποθετηθεί 800 κάδοι σε όλη την χώρα καθώς οι γόπες που απορρίπτονται φτάνουν έως και τα τριάντα δισεκατομμύρια κάθε χρόνο περιέχοντας τοξικές ουσίες, κυρίως στο μικροπλαστικό στο φίλτρο τους. Οι γόπες ξεπερνούν, ταυτόχρονα, το 60% των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες με κίνδυνο να μείνουν έως και 15 χρόνια στο περιβάλλον.

Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle Ιωάννα Δανδέλια ανέφερε ότι σκοπός του προγράμματος και του #gopafree είναι η ενημέρωση των πολιτών για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, η συλλογή, η διαχείριση αλλά και η ασφαλή αποθήκευση των αποτσίγαρων μέχρι τον τελικό προορισμό τους, την ανακύκλωση. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 800 κάδοι σε όλη τη χώρα, ξεκινήσαμε κυρίως από νησιωτικές περιοχές και παραλίες όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός αποτσίγαρων, τα οποία είναι δύσκολο να συλλεχθούν. Μπορούν να επιστρέψουν στις παραλίες μέσω της βροχής και κατ’ έπεκταση στην τροφική αλυσίδα. Ένα μόνο αποτσίγαρο μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μικροοργανισμούς. Λόγω του μικροπλαστικού που περιέχει, δεν είναι εφικτό να διασπαστεί και αποτελεί το νούμερο ένα για πρόκληση πυρκαγιών στα δάση», εξήγησε η κα Δανδέλια.

Πόσοι κάδοι και πού στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, υπάρχουν στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) – Cisco αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής. «Το Μέγαρο είναι από τους πρώτους χώρους πολιτισμού, μάλιστα, που αποφάσισε να τοποθετήσει τους συγκεκριμένους κάδους για αποτσίγαρα έξω από κάθε σκηνή. Και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τη θετική ανταπόκριση του κοινού στη χρήση τους», τόνισε η κα Δανδέλια.

Στα σχέδια του Οργανισμού είναι να συνεργαστεί με δήμους της Θεσσαλονίκης ώστε να τοποθετηθούν κάδοι για αποτσίγαρα στη Νέα Παραλία, σε πάρκα και παιδικές χαρές μιας και σημειώνεται μεγάλη ανταπόκριση τόσο από καπνιστές αλλά και μη.

Σε δύο φάσεις η ανακύκλωση

Από δύο φάσεις αποτελείται η ανακύκλωση του αποτσίγαρου λόγω των διαφορετικών υλικών της γόπας. Στην πρώτη φάση, μέσω των ειδικών κάδων που προμηθεύει η Cigaret Cycle, συλλέγεται το αποτσίγαρο (γόπες) και στη συνέχεια, γίνεται η κομποστοποίηση του καπνού και του χαρτιού, παράγοντας έτσι λίπασμα, ωφέλιμο για την ανθοκομία.

Στη δεύτερη φάση – η πιο δύσκολη σύμφωνα με την κα Δανδέλια – γίνεται η αποτοξικοποίηση του μικροπλαστικού που περιέχει το φίλτρο. Περιλαμβάνει τις πιο τοξικές ουσίες για το περιβάλλον και γι’ αυτό τα αποτσίγαρα «ταξιδεύουν» από τη χώρα μας σε Γερμανία και Γαλλία, όπου εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη μεθολογία για την αποτοξικοποίησή τους. Μέσα από αυτήν την διαδικασία παράγεται ένα πρώτης ύλης βιομηχανικό υλικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα όπως η κατασκευή του πάνω μέρους στα παγκάκια, που φτιάχνει ήδη η Γαλλία.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προγράμματος για την περίοδο της 86ης ΔΕΘ προσμετράται για παράδειγμα σε 12 κιλά λίπασμα με χρήση στην ανθοκομία και σε 38 κιλά πρώτης ύλης για νέα βιομηχανικά προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον, ενώ 350 m3 (κυβικά) νερού – γλυκού ή αλμυρού – σώθηκαν από τη ρύπανση των αποτσίγαρων.

Σε λειτουργία ο «έξυπνος» κάδος

Ο οργανσιμός Cigaret Cycle, στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) – Cisco, ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «έξυπνο» κάδο ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας «BEYOND» που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κάδος αποκτά έναν αισθητήρα με έξυπνο σύστημα ελέγχου πλήρωσης. Μέσω ενός προγράμματος διαχείρισης ο κάθε φορέας θα γνωρίζει πότε και ποιοι κάδοι από τους ήδη τοποθετημένους είναι γεμάτοι, προκειμένου να τους αδειάσει, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και ενέργεια τον εκάστοτε φορέα και να μην ελέγχει συνεχώς όλους τους κάδους. «Κάποιοι από τους 30 κάδους που βρίσκονται στη ΔΕΘ έχουν μετατραπεί σε smart ενώ η παρουσίασή τους θα γίνει για πρώτη φορά στο περίπτερο της Cisco», πρόσθεσε η κα Δενδέλια.

Παράλληλα, η εταιρεία δημιούργησε ένα χειροποίητο, επαναχρησιμοποιούμενο φορητό τσιγαροδοχείο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να το έχει ο καθένας πάντοτε μαζί του και να σβήνει το τσιγάρο του, αντί να το πετάει στο δρόμο. «Είναι ανακυκλώσιμο ενώ ακόμη και στη θαλασσα να καταλήξει, χωρίς φυσικά το αποτσίγαρο μέσα, θα καταστραφεί», σημείωσε η κα Δανδέλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ