close search results icon

Στις 12 η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών -Αισιόδοξη η κυβέρνηση, τι νέες παραχωρήσεις θα γίνουν

Στις 12 η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών -Αισιόδοξη η κυβέρνηση, τι νέες παραχωρήσεις θα γίνουν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Πειστικές απαντήσεις και ουσιαστική λύση στα βασικά ζητήματα που έχουν θέσει οι αγρότες εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι περιέχει το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους τους ο πρωθυπουργός.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες μέρες «έξυσαν τον πάτο του βαρελιού», κατά την έκφραση του κ. Μητσοτάκη, ώστε να βρεθούν οι πόροι και τα μέσα που θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή χωρίς να ξεπεραστούν οι αντοχές του Προϋπολογισμού.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει να κάνει κυρίως με την ενέργεια και εκεί θα δοθεί έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ένα σκέλος αφορά το πετρέλαιο, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για το 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περίπου 300 χιλ. αγρότες άμεσα ως προκαταβολή το 30% από τα 82 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να τονωθεί η ρευστότητα των αγροτών για να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο έχει ανακοινωθεί μείωση 10%. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αγροτικό ρεύμα, η οποία θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία, όπως είχε αρχικά συζητηθεί, λόγω των μεγάλων καταστροφών στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς σχεδιάζεται η κάλυψη του κόστους να γίνει από τους παρόχους, εξ ου και σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών το Σάββατο στο Γραφείο του πρωθυπουργού συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Μ. Βορίδης: Ο πρωθυπουργός θα κάνει στους αγρότες μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», σημείωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απέφευγαν να δώσουν λεπτομέρειες ενόψει της συνάντησής του με τους αγρότες και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα διευρυνθεί η περίοδος των μειωμένων τιμολογίων που έχει προσδιοριστεί για το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου και αν θα υπάρξουν ευνοϊκότερες από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μέτρα για τους αγρότες με ορίζοντα εφαρμογής και το 2025

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών δεν θα αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής και το 2025. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και παρέχει ουσιαστική στήριξη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Δεδομένη είναι η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων πτυχών της, όπως και για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την κυβέρνηση να έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους και να παρουσιάζει σήμερα απτά αποτελέσματα.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τις συναντήσεις με τους αγρότες

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι σημερινές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας επιτροπής μπλόκων στις 12.00 και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στις 13.00 θα έχουν θετικά αποτελέσματα. «Είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στο ότι «ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται πως έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που προχωράει σε πράξεις και δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν κάποιες κυβερνήσεις στο παρελθόν». Εκπέμπεται, επίσης, το μήνυμα ότι οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων είναι πάντα ανοιχτές για διάλογο, κάτι που δεν ισχύει σε περίπτωση που προχωρήσουν σε κλείσιμο των δρόμων, με τον κ. Μαρινάκη να διευκρινίζει ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ούτε θα φτάσουμε».

Ποιοι θα παραστούν στις συναντήσεις με τους αγρότες

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πέραν του πρωθυπουργού, παρόντες θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την κρατική αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος, οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 iefimerida.gr

Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ