close search results icon

Στις πλατφόρμες οι πολίτες αναστενάζουν

Παρέα με τον υπολογιστή για χάρη της...ενέργειας! 

H ψηφιακή τεχνολογία έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πολίτες οι οποίοι σπεύδουν για να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να λάβουν το 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης και φοιτητικής κατοικίας αλλά και για προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών με νέες. Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει για ακόμα μία φορά η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων καθώς το fuel pass συνεχίζεται για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου με αύξηση του ποσού για τους δικαιούχους.

Συνωστισμός αιτήσεων στο Power Pass

Mε αμείωτο ρυθμό προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα Power Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να εισπράξουν εντός του Ιουλίου το ποσό που δικαιούνται ως «αποζημίωση» για τις επιβαρύνσεις που υπέστησαν στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση, εφόσον κριθεί απαραίτητη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, «θα ήθελα να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντα παρακολουθούμε τη δυναμική των εξελίξεων, προσπαθούμε να μην δίνουμε πολλές παρατάσεις γιατί όσο δίνεις παράταση για να βοηθήσεις τόσο δυσκολεύεις την εκροή πόρων προς όσους έχουν υποβάλλει έγκαιρα τα στοιχεία τους». O αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν το 1 εκατ. ενώ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα των 3 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας με το μέγιστο ποσό που μπορεί να καταβληθεί να ανέρχεται στα 600 ευρώ.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» έως 5 Ιουλίου

Μέχρι τις 5 Ιουλίου θα παραμείνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα, διευκρινίζεται ότι τα ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 μπορούν να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα. «Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων συμμορφώνεται με την ενεργειακή οδηγία 92/75/22.09.92 που αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα, με το σημείο 5 του άρθρου 1 της οδηγίας αυτής».

Με την αλλαγή αυτή αυξάνονται οι δικαιούχοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ η διαδικασία είναι απλή καθώς απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του Taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.
Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να συμπληρώσει:

  • τον κωδικό του TAXISnet,
  • τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας,
  • το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό του τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ