Στο 100% φτάνει η πληρότητα στα νοσοκομεία - SOS για ενίσχυση του ΕΣΥ
Αδήριτη ανάγκη η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας.
Τεράστια είναι η πίεση του υποστελεχωμένου συστήματος δημόσιας περίθαλψης, που βρίσκεται ξανά πλέον στα όριά του με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα και μέχρι να κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Ο συνδυασμός του νέου κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων δοκιμάζει για τέταρτη χρονιά τα νοσοκομεία, λόγω της μεγάλης αύξησης των νοσηλειών με τους υγειονομικούς να αντιμετωπίζουν ακόμα έναν εφιάλτη και την κυβέρνηση να κωφεύει επιδεικτικά στα πάγια αιτήματά τους για προσλήψεις και κάλυψη των δραματικών κενών.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς με covid-19, καθώς οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό του προηγούμενου μήνα, ενώ επίσημα έχουν ανιχνευτεί 179 στελέχη της νέας υπο-παραλλαγής JN.1, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη και παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα με σημαντική επίπτωση σε νοσηρότητα και θνητότητα στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια».
Για την νέα έξαρση στην εορταστική περίοδο, η κ. Τσικρικά ανέφερε πως «μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων».
«Αδήριτη ανάγκη η στελέχωση όλων των βαθμίδων Υγείας»
Σε ό,τι αφορά τις εύλογες ανησυχίες για την επιστροφή στα θρανία η ίδια εξηγεί πως «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα».
«Αν και διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μετά την έλευση της λοίμωξης covid-19 οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση η ιατρική κοινότητα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης. Παρόλα αυτά, λίγα φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από την επώδυνη υγειονομική εμπειρία της πανδημίας σε επιτελικό επίπεδο και πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των Βαθμίδων Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», προσθέτει.
Κορύφωση γρίπης και RSV τις επόμενες εβδομάδες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας Υγείας και κυρίως των ατόμων με αυξημένη συννοσηρότητα από την εποχική γρίπη και τον RSV, οι οποίοι αναμένονται να κορυφωθούν σε κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.
Οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί, υπενθυμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου», δηλαδή μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης covid-19.
Η κ. Τσικρικά καταλήγει ότι «για τους νοσταλγούς των περιορισμών και των λοκντάουν, έγινε απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τους ιούς και όχι της απομόνωσης και αποστείρωσης. Με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών, η επιθετικότητα και η εμφάνιση νεοαναδυόμενων παθογόνων είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός και προβληματίζει και επαγρυπνεί την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο».
πηγή: sdna.gr
* κεντρική φώτο: Φωτογραφία Αρχείου | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Α1 Ερασιτεχνική ΕΠΣ Πέλλας - Γράφει ο Σάκης Καραμπάσης
18 Σεπτεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ