close search results icon

Στο εδώλιο ακροδεξιοί για σχέδιο δολοφονίας του Μακρόν

Οι δικηγόροι υπεράσπισης λένε ότι οι απειλές της οργάνωσης ήταν απλώς συζητήσεις και δεν υπήρχε συγκεκριμένη ή επικείμενη απειλή.

Μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης δικάζονται σήμερα στο Παρίσι κατηγορούμενοι ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι εισαγγελείς λένε ότι μέλη μιας οργάνωσης που ονομάζεται Les Barjols σχεδίαζαν να επιτεθούν στον πρόεδρο με μαχαίρι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη βορειοανατολική Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018.

Οι ντετέκτιβ, οι οποίοι παρακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, ισχυρίζονται ότι υπήρχαν επίσης σχέδια για δολοφονία μεταναστών και επίθεση σε τζαμιά, καθώς και στοιχεία αντισημιτισμού, αλλά καμία από τις εικαζόμενες συνωμοσίες δεν υλοποιήθηκε.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης λένε ότι οι απειλές της οργάνωσης ήταν απλώς συζητήσεις και δεν υπήρχε συγκεκριμένη ή επικείμενη απειλή για τον Μακρόν.

Η απουσία οποιωνδήποτε εγκληματικών ενεργειών οδήγησε τους εισαγγελείς να υποβαθμίσουν τις κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων– 12 ανδρών και μιας γυναίκας ηλικίας μεταξύ 26 και 66 ετών – σε συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών εάν κριθούν ένοχοι, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η Lucile Collot, δικηγόρος υπεράσπισης, είπε ότι η υπόθεση της εισαγγελίας βασίζεται «στο μύθο ότι επρόκειτο να συμβεί μια βίαιη πράξη».

Η Les Barjols, μια εθνικιστική και αντιμεταναστευτική οργάνωση που χρησιμοποιεί το παρατσούκλι που έδωσαν οι ντόπιοι στο Μάλι στους στρατιώτες που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση Serval της Γαλλίας το 2013-14, δημιουργήθηκε στο Facebook γύρω στις αρχές του 2017.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από πληροφορία στις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Γαλλίας ότι ένας ακροδεξιός ακτιβιστής με έδρα τις Άλπεις σχεδίαζε να επιτεθεί στον Μακρόν τον Νοέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας Εκεχειρίας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερντέν, στη βορειοανατολική Γαλλία. Ο φερόμενος ηγέτης της οργάνωσης, Denis Collinet, ένας άνεργος στα 60 του και πρώην ακτιβιστής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τώρα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, συνελήφθη το 2020.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η οργάνωση, η οποία είχε φτάσει να αριθμεί 5.000 μέλη σε κάποια φάση, συνωμότησε επίσης για να απαγάγει μέλη του κοινοβουλίου και να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ορισμένες συναντήσεις περιελάμβαναν πρακτική σκοποβολής παραστρατιωτικού τύπου και εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες.

Κατά τη διάρκεια επιδρομών στα ακίνητα των μελών της οργάνωσης, οι αστυνομικοί λένε ότι βρήκαν πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός όπλου M16 και οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής εκρηκτικών. Η αστυνομία φέρεται να βρήκε ένα μαχαίρι στο σπίτι του μέλους των Les Barjols, Jean-Pierre Bouyer, 66 ετών, όταν τον συνέλαβε λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Μακρόν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο άνδρας επέμεινε ότι όλα ήταν απλώς μια οργισμένη συζήτηση.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ