close search results icon

Στο πειθαρχικό γιατρός που έκανε έκτρωση σε 10χρονη στην Ιντιάνα

Αντιμέτωπη με πειθαρχικά μέτρα. 

Αντιμέτωπη με πειθαρχικά μέτρα είναι μια γιατρός της Ινδιανάπολης στις ΗΠΑ, αφού είπε δημόσια ότι έκανε άμβλωση σε ένα 10χρονο θύμα βιασμού από το γειτονικό Οχάιο.

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο Αδειοδότησης Ιατρών στην Ιντιάνα πρόκειται να ακούσει την μαρτυρία της γιατρού για την υπόθεση που ξέσπασε αφότου ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Ιντιάνα κατηγόρησε τη Δρ Κέιτλιν Μπέρναρντ ότι παραβίασε τον κρατικό νόμο με το να μην καταγγέλλει την κακοποίηση του παιδιού στις αρχές της Ιντιάνα. Κατηγορείται επίσης ότι παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί απορρήτου ασθενών λέγοντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας για τη θεραπεία του κοριτσιού.

Η Μπέρναρντ και οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι η γιατρός ακολούθησε τις απαιτήσεις αναφοράς κακοποίησης παιδιών της Ιντιάνα, καθώς ο βιασμός του κοριτσιού ερευνούνταν ήδη από τις αρχές του Οχάιο. Οι δικηγόροι της γιατρού λένε επίσης ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία ταυτότητας για το κορίτσι, που θα παραβίαζε τους νόμους περί απορρήτου.

Η Indianapolis Star αναφέρθηκε στην υπόθεση του κοριτσιού σε ένα άρθρο της 1ης Ιουλίου που πυροδότησε εθνικό πολιτικό σάλο, τις εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον νόμο Roe εναντίον Wade τον περασμένο Ιούνιο, θέτοντας σε ισχύ νόμο του Οχάιο που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί υποστήριξαν ψευδώς ότι η Μπέρναρντ κατασκεύασε την ιστορία, μέχρι που ένας 27χρονος κατηγορήθηκε για τον βιασμό στο Κολόμπους του Οχάιο.

Η καταγγελία του Γενικού Εισαγγελέα της Ιντιάνα, Τοντ Ροκίτα, ζήτησε από το συμβούλιο αδειοδότησης για γιατρούς να επιβάλει «κατάλληλες πειθαρχικές ενέργειες», αλλά δεν προσδιορίζει την απαιτούμενη ποινή.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ιντιάνα - που αποτελείται από έξι γιατρούς και έναν δικηγόρο που διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Έρικ Χόλκομμπ - θα μπορούσε να ψηφίσει εάν θα επιβληθούν ποινές, αφού ακούσει την πολύωρη κατάθεση της γιατρού. Η κρατική νομοθεσία δίνει στο διοικητικό συμβούλιο ευρύ περιθώριο, επιτρέποντάς του να εκδίδει επιστολές επίπληξης ή να αναστέλλει, να ανακαλεί ή να θέτει υπό επιτήρηση την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για ένα γιατρό.

Εν μέσω του κύματος προσοχής στην υπόθεση του κοριτσιού το περασμένο καλοκαίρι, ο Ροκίτα, που είναι σθεναρά κατά των αμβλώσεων, είπε στο Fox News ότι θα ερευνήσει τις ενέργειες της Μπέρναρντ, αποκαλώντας την «ακτιβίστρια για τις αμβλώσεις που ενεργεί ως γιατρός».

«Αυτή η υπόθεση αφορά δύο πράγματα - και μόνο δύο πράγματα - την ιδιωτική ζωή του ασθενούς και την αποτυχία αυτού του γιατρού να προστατεύσει αυτό το παιδί», δήλωσε πριν από λίγες μέρες.

Ο νόμος του Οχάιο που επιβάλλει σχεδόν απαγόρευση στις αμβλώσεις ίσχυε για περίπου δύο μήνες προτού τεθεί σε αναστολή για όσο εκτυλίσσεται μια αγωγή κατά της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Η Μπέρναρντ προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει την έρευνα της Ροκίτα το περασμένο φθινόπωρο, αν και ένας δικαστής της Ινδιανάπολης έγραψε ότι ο Ροκίτα έκανε «σαφώς παράνομες παραβιάσεις» των νόμων περί απορρήτου του κράτους με τα δημόσια σχόλιά του σχετικά με την έρευνα του γιατρού πριν υποβάλει την καταγγελία για ιατρική άδεια εναντίον της.

«Οι ενέργειες του Ροκίτα θέτουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θέτει σε κίνδυνο την παροχή νόμιμης περίθαλψης ασθενών», είπε η δικηγόρος της γιατρού, Καθλίν Ντιλάνεϊ.

Πηγή: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ