close search results icon

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Μερτς στην Καγκελαρία

Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Μερτς στην Καγκελαρία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Οικονομία, επενδύσεις, διμερές εμπόριο, διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, σήμερα το μεσημέρι, στο Βερολίνο.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά την άνθιση των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες έχουν περάσει περάσει από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει η φιλική σχέση που έχουν καλλιεργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Φρίντριχ Μερτς. Άρχισε να οικοδομείται από τη στιγμή της εκλογής του νέου καγκελάριου στην προεδρία του CDU και σταδιακά ανέπτυξαν κοινό κώδικα επικοινωνίας σε σειρά συναντήσεων που είχαν τους τελευταίους μήνες σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Βαλένθια. Ο κ. Μερτς αναφέρεται συχνά με κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα, μία από τις πρώτες κινήσεις του μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν να ιδρύσει ένα αντίστοιχο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέμα που συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου του ΕΛΚ.

Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που περνά την πόρτα της Καγκελαρίας

Υπό αυτό το πρίσμα φαντάζει λογικό ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που περνά την πόρτα της Καγκελαρίας για να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον κ. Μερτς. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η προσωπική χημεία Μητσοτάκη – Μερτς, αλλά τις στέρεες βάσεις προσφέρει η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που έπαψε να είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Κοινό μέτωπο του Νότου: Μητσοτάκης και Μελόνι για μια ισχυρότερη Ευρώπη

Πλέον το πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικό και το περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη. «Πριν από κάποιο διάστημα ο νότος φαινόταν να είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα οι οικονομίες του νότου αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πολλές οικονομίες του βορρά, έχοντας αποδείξει ότι έχουμε τη βούληση, οι κυβερνήσεις μας, να υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και τελικά να μπορούμε να είμαστε και στην πρώτη γραμμή σημαντικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως σημείωσε, μιλώντας για τη νέα ισορροπία δυνάμεων που διαμορφώνεται εντός της Ένωσης.

Μεταναστευτικό: Κοινή πρόκληση για Ελλάδα και Γερμανία

Το μεταναστευτικό απασχολεί έντονα και τις δύο χώρες για διαφορετικούς λόγους που, όμως, συνδέονται. Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στο σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας και η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τη νέα κυβέρνηση. Η επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής είναι μέρος της συζήτησης στη Γερμανία, χωρίς να είναι αποτελεσματική. Η Ελλάδα από την πλευρά της επιμένει στη φύλαξη των συνόρων, τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης και τη χρηματοδότηση των χωρών που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, πολιτικές που έχουν κερδίσει έδαφος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απηχώντας το κλίμα που υπάρχει για την επίσκεψη Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση».

Στο προσκήνιο η πώληση Eurofighter στην Τουρκία -Οι ενστάσεις της Ελλάδας

Η Αθήνα εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, στο πλαίσιο του νέου δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Οι δύο ηγέτες συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις τόσο για την ασφάλεια και την άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου όσο και για τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες διασφαλίζοντας τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της πώλησης Eurofighter στην Τουρκία, θέμα που παραμένει ανοιχτό από το κονσόρτσιουμ των χωρών παραγωγής τους – Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. «Υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη. Και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως και ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με την Ιταλίδα ομόλογο του στη Ρώμη, τονίζοντας πως όσον αφορά την Άμυνα «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».


 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ