close search results icon

Στον «αέρα» η ασφαλιστική ικανότητα 350.000 μη μισθωτών

Φέτος, κατ’ εξαίρεση, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας απειλεί πάνω από 350.000 μη μισθωτούς, εάν έως την 31η Μαΐου δεν εξοφλήσουν τουλάχιστον το χρέος της προηγούμενης χρονιάς, που αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος.

Εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, δεν τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους προς τον ΕΦΚΑ, τότε από την 1η Ιουνίου δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα, άρα θα χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους ίδιους και για τα έμμεσα προστατευόμενα μέλη τους.

Η κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία είναι 210 ευρώ και οι παροχές σε είδος αντιστοιχούν σε 55 ευρώ τον μήνα. Άρα η δαπάνη ξεκινάει από τα 660 ευρώ. Από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, έχουν προβεί σε κάποιας μορφής τακτοποίηση της οφειλής, είτε με την καταβολή εφάπαξ του ποσού, είτε μέσω ρύθμισης και καταβολής της πρώτης δόσης, πάνω από 200.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.

Όμως, εκτιμάται ότι από το σύνολο των 700.000 και πλέον ασφαλισμένων που είχε εντοπιστεί τον περασμένο Μάρτιο ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λήψης ασφαλιστικής ικανότητας, περίπου οι μισοί δεν έχουν εκδηλώσει το παραμικρό ενδιαφέρον ώστε να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Αν δεν το πράξουν τις επόμενες τέσσερις μέρες, τότε η ασφαλιστική ικανότητα δεν θα χορηγηθεί.

Φέτος, κατ’ εξαίρεση, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις στις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2021, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης και σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

2. Στους μακροχρόνια ανέργους 29 έως 55 ετών.

3. Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες εισφορές, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας και για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

4. Στους ανέργους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν το επάγγελμά τους, με την προϋπόθεση να έχουν πάνω από 600 ημέρες ασφάλισης.

5. Στους πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.

6. Σε ανασφάλιστους υπερήλικες που ήταν ασφαλισμένοι στον τ. ΟΓΑ.

7. Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ ως μισθωτοί-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Α.Ε.

8. Στους εργαζομένους στην επιχείρηση «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

9. Στους αναβάτες ιπποδρομιών, τους μαθητευόμενους αναβάτες και τους προπονητές δρομώνων ίππων.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ