close search results icon

Στους Σαρακηνούς ο "Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Γιαννιτσών"

Μετά από πρόσκληση της σχολικής μονάδας και εντυπωσιάζοντας τα παιδιά με την "ζωντανή ιστορία". 

Την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο του ηρωικού χωριού ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ από όπου έχει καταγωγή ο Ήρωας της ελληνικής επανάστασης του 1821 ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ,

"Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ" κατέθεσε την ιστορική μνήμη όπως αυτός ξέρει να κάνει παντού σε όλη την Ελλάδα!

Χάρη στον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Σαββίδη Μανώλη, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια των μικρών μαθητών μας.

Ο κ. Σαββίδης επέδειξε στους μαθητές αυθεντικά όπλα της εποχής του 1821, που χρησιμοποιήθηκαν από τους επαναστάτες ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και μίλησε για τη χρήση του καθενός από αυτά, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο ηρωικό φρόνημα των Ελλήνων της εποχής. Ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι συνθήκες των αγωνιστών αλλά και του απλού λαού ήταν θέματα που αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν μέσα στην γεμάτη αίθουσα του σχολείου. Ο κ. Θεοδόσης Παπαναστασίου και ο κ.Μάκης Ταντσης φορώντας την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά με τη φουστανέλα, την κάπα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να δουν ζωντανά την ενδυμασία των προγόνων μας.

20240305-113607.jpg

Η παρουσίαση προξένησε το ενδιαφέρον των μαθητών και οι πάρα πολλές και πρωτότυπες απορίες τους απαντήθηκαν όλες με υπομονή από τον κ. Σαββίδη.

20240305-113749.jpg

Έχουν γίνει άμεσοι συνεργάτες του πολύ ταλαντούχου Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη-σεναριογράφου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ δημιουργού Ιστορικών κινηματογραφικών ταινιών για το 1821 "Έξοδος 1826", "Πολιορκία" και "Η μάχη της Αράχωβας" που παίχτηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες σ΄όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό κλείνοντας έτσι το τεράστιο κενό 50 χρόνων απουσίας ιστορικών ταινιών από τον Ελληνικό κινηματογράφο και υπάρχουν διαθέσιμες στο YouTube ενώ αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους και σε φεστιβάλ, κυκλοφορούν άλλες δύο ιστορικές ταινίες το "Operation star" και το "ΠΕΝΤΕ 5 Five".

Σε όλα τα παραπάνω ο Σύλλογός Φίλων Ιστορίας και Ανάπλασης αυτής Γιαννιτσών συμβουλεύει ιστορικά, ντύνει, αρματώνει και εκπαιδεύει τους ηθοποιούς των ιστορικών αυτών ταινιών με βάση τις γνώσεις του.

Ο Σύλλογος που βρίσκεται παντού όταν και όπου κι αν καλείται!

20240305-111447.jpg

Με τη δράση αυτή μπήκαν τα παιδιά στο πνεύμα της γιορτής (25η Μαρτίου) με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά το Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών που αφιλοκερδώς επισκέφθηκε το σχολείο και προσέφερε ένα τόσο διαφορετικό μάθημα Ιστορία με εξαιρετική παρουσίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ