close search results icon

Στροφή 180 μοιρών απ' την Τρας, αφού θυσίασε τον υπουργό Οικονομικών

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα, κάτι που λέει ότι είναι ο λόγος που πήρε τις σημερινές δύσκολες αποφάσεις.

Καταιγιστικές ήταν σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο, καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θυσίασε τον στενό της σύμμαχο Κουάζι Κουαρτένγκ από υπουργό Οικονομικών για να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση μετά το φιάσκο και την αναταραχή που προκάλεσαν με τον πρόσφατο μίνι προϋπολογισμό.

Σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η «παραίτηση» του υπουργού, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών σε ένα απ' τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, σε σημείο που παρενέβησαν η Τράπεζα της Αγγλίας και το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι καταργεί την περικοπή εταιρικού φόρου και αντ' αυτού ότι θα διατηρήσει την αύξηση του εταιρικού φόρου όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Τρας παραδέχτηκε για πρώτη φορά «λάθη», λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι σημεία του μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησής της «πήγαιναν πιο μακριά και πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αγορές». «Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούμε την αποστολή μας αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιονομική μας πειθαρχία» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, θα παρουσιάσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.

«Αυτό που έκανα σήμερα είναι να διασφαλίσω ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα», επέμεινε, προτού εκθειάσει την εμπειρία του νέου υπουργού της. Όπως είπε, ο Χαντ «συμμερίζεται το όραμά μου». Παράλληλα, δήλωσε ότι λυπάται απίστευτα που έχασε τον Κουάζι Κουαρτένγκ από υπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «σπουδαίο φίλο».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα, κάτι που λέει ότι είναι ο λόγος που πήρε τις σημερινές δύσκολες αποφάσεις. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο εξακολουθεί να είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ότι πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον ως πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι θέλει μια χώρα όπου οι άνθρωποι μπορούν να βρουν καλές δουλειές, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καθυστερήσει. «Θέλω να παραδώσω μια οικονομία χαμηλής φορολογίας, υψηλής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένη να ανταποκριθώ σε αυτό που υποσχέθηκα - να επιτύχω μια υψηλότερη ανάπτυξη, πιο ευημερούν το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην καταιγίδα που αντιμετωπίζουμε», είπε και δικαιολογήθηκε: «Έχουμε ήδη παραδώσει την εγγύηση τιμής ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν τεράστιους λογαριασμούς αυτόν τον χειμώνα.

Η Τρας προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη μετά από τρεις εβδομάδες αναταραχής που πυροδότησε ο «μίνι προϋπολογισμός» για τη μείωση των φόρων. Το σχέδιο εκείνο οδήγησε τη λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να αποτρέψει μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 1% μετά τη δήλωση της Τρας στα 1,119 δολάρια.

Άρχισαν τα όργανα στους Τόρις

Στο μεταξύ επέστρεψε η γκρίνια στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, με αποκορύφωμα τις σημερινές εξελίξεις.

Σε αυτό το κλίμα διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο το περιεχόμενο μηνυμάτων μεταξύ βουλευτών των Τόρις που θέτουν ζήτημα αρχηγίας, ενώ πρώην υπουργός εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του, καταθέτοντας την πρότασή του για εκλογές. Πολλοί σχολίασαν άσχημα και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Μια ντροπιαστικά ρομποτική παράσταση. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κοινοβουλευτικό κόμμα ή οι αγορές θα καθησυχαστούν ή θα πειστούν από τη μοναδική αυτόματη απάντησή της σε εύλογες δημοσιογραφικές ερωτήσεις», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής στον Guardian, που είχε υποστηρίξει την Τρας στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Άλλος πρώην υπουργός σχολίασε στο BBC ως «απαίσια» τη συνέντευξη Τύπου. «Δεν έμοιαζε με γυναίκα που αντεπιτίθεται... Δεν υπάρχει πολύς λόγος για αισιοδοξία» έλεγε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η αρχηγός των Τόρις ερωτηθείσα για τα σχόλια που έκανε ο πρώην υπουργός Φίλιπ Χάμοντ στο BBC, που την κατηγόρησε ότι έπληξε τη φήμη του κόμματος, είπε ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας αυτό που υποσχέθηκε πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Η δεύτερη πιο σύντομη θητεία

Ο Κουαρτένγκ θα μείνει στην ιστορία της Βρετανίας ως ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη πιο σύντομη θητεία. Πιο σύντομη μέχρι τώρα θητεία ήταν αυτή του Ίαν Μακλέοντ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού το 1970.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός. Το δέχομαι.

Όταν μου ζητήσατε να υπηρετήσω ως υπουργός σας, το έκανα έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν απίστευτα δύσκολη, με αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και τιμές ενέργειας. Ωστόσο, το όραμά σας για αισιοδοξία, ανάπτυξη και αλλαγή ήταν σωστό.

Όπως έχω πει πολλές φορές τις προηγούμενες εβδομάδες, η τήρηση του status quo απλώς δεν ήταν επιλογή. Για πάρα πολύ καιρό αυτή η χώρα υφίσταται χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή φορολογία – αυτό πρέπει ακόμα να αλλάξει για να πετύχει αυτή η χώρα», ανέφερε στην επιστολή του.

«Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουαρτένγκ η Τρας.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ