close search results icon

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου - Στα 36 ευρώ η μεγαβατώρα

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου - Στα 36 ευρώ η μεγαβατώρα

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου υποχωρούν εκ νέου το πρωί της Τρίτης λόγω των προβλέψεων για υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας,

Το σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, το ολλανδικό TTF «βυθίζεται 6,43%», υποχωρώντας στα 36,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μάλιστα υποχώρησε για λίγο ακόμα και κάτω από τα 36 ευρώ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν συνεχώς, έχοντας φτάσει σε επίπεδα προ διετίας. Ειδικότερα τις τελευταίες 5 ημέρες σημειώνουν πτώση 10%.

Οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας τις επόμενες δύο ημέρες, όπως αναφέρει το Reuters. Η υψηλότερη αιολική παραγωγή συνήθως μειώνει τη ζήτηση φυσικού αερίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σταθερές και οι ροές από αγωγούς φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς τη Βρετανία και την Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί στα 347 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, η χωρητικότητα της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στα 51 γιγαβάτ (GW) έως την Τετάρτη από περίπου 45 GW, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Ο οίκος Jefferies ανέφερε ότι η προθεσμιακή καμπύλη φυσικού αερίου θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε μια περίοδο θερμότερων θερμοκρασιών από το μέσο όρο.

«Πιστεύουμε ότι ένα καλό επίπεδο εξόδου από τα ευρωπαϊκά αποθέματα αυτό το χειμώνα, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα υποτονικά επίπεδα αύξησης της ζήτησης και μια μικρή αύξηση της προσφοράς, θα πρέπει να είναι επαρκής για να υποστηρίξει μια ομαλοποίηση των προθεσμιακών τιμών», δήλωσε σε σημείωμά του ο Giacomo Romeo, αναλυτής μετοχών της Jefferies.


 iefimerida.gr

φωτο-shutterstock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ