close search results icon

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου στην Εφημερίδα «Μακεδονία»

Όλα όσα αναφέρει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. 

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου στην Εφημερίδα «Μακεδονία»

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Β. Στολάκη

1)Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και τι πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία;

Η απόφαση για τους πλειστηριασμούς αποτελεί βόμβα για την κοινωνική συνοχή. Εκτιμάται πως μέσα στο 2023, 50.000 οικογένειες απειλούνται με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και απέναντι σε αυτό το δεδομένο δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές. Δεν το κάναμε εξάλλου αυτό, ακόμη και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια όταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να επιβάλει την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

Για δείτε όμως το συνολικό περιβάλλον:

Τα funds αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης του 10-20 % της αξίας τους, αλλά απαιτούν από τους πολίτες το 80-90% της αξίας του δανείου. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες επωφελούνται από το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού επιμερίζοντας υπερκέρδη.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν διαχρονικά αναξιόπιστοι. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε την πόρτα στα funds και απομείωση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κατόπιν η Νέα Δημοκρατία επισφράγισε την πλήρη κατάργησή της.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δείχνοντας την προγραμματική του πληρότητα έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ένα πλήρες πλαίσιο για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών μέσα στις αλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις.

Οι βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι η προστασία της κύριας κατοικίας στην κατεύθυνση του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα όμως κριτήρια, η προστασία της αγροτικής γης, βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη υπό προϋποθέσεις, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα και επιβολή κανόνων για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds. Καθώς και ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς. Τέλος, στην τροπολογία μας περιλαμβάνεται και λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

2) Πότε περιμένετε εκλογές; Πότε να αναμένουμε τις ανακοινώσεις των υπολοίπων ψηφοδελτίων του κόμματος;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το πρώτο κόμμα που παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του, ενώ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου καταθέσαμε την ολοκληρωμένη προγραμματική μας πρόταση. Η λίστα των υποψηφίων μας βρίσκεται σχεδόν στο 100% και δηλώνουμε πανέτοιμοι, όποτε και εάν προκηρύξει εκλογές ο πρωθυπουργός, να ριχτούμε στη μάχη και να βρεθούμε το βράδυ των εκλογών στην όχθη των νικητών.

3)Το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει στη συστράτευση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Ποιο είναι το σχόλιό σας και για την κυβέρνηση και για τα εν λόγω στελέχη;

Τα ψηφοδέλτιά μας καταρτίστηκαν μέσα από θεσμικές και δημοκρατικές διαδικασίες, από τα αρμόδια κομματικά όργανα και μάλιστα από μια πολυπληθή δεξαμενή ενδιαφερομένων γεγονός που μαρτυρά ότι οι προοδευτικοί πολίτες αγκαλιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η δυναμική που αναπτύσσει η παράταξη είναι στέρεη. Όσο για τα ελάχιστα στελέχη, που προχώρησαν σε καιροσκοπικές μεταγραφές -για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, θα κριθούν στο τέλος από τους ψηφοφόρους. Ο κ. Μητσοτάκης και όσοι αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα φανερώνουν το πολιτικό τους ήθος. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένουμε συνεπείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

4) Όλοι σας ρωτούν με ποιους θα πάτε την επόμενη ημέρα. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μόνο εάν υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους στον δικομματισμό, γιατί γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι οι εκπρόσωποι του «καχεκτικού» διπόλου βρίσκονται στην ίδια όχθη, εκείνη του λαϊκισμού, της διαφθοράς και της ασυνέπειας. Ζητάμε από τους πολίτες ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ώστε από την πρώτη Κυριακή να επιβάλλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ισοδυναμεί με ψήφο υπέρ της προστασίας των αδύναμων, της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της σύγκρουσης με τα συμφέροντα.

5)Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις και τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες;

Αξιολογούμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά δεν διαμορφώνουμε μακρόπνοη στρατηγική για τη χώρα από αυτές. Η θέρμη και η ανταπόκριση που συναντάμε καθημερινά σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις και ομιλίες του προέδρου μας και όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ένα πολύ ενθαρρυντικό κλίμα είτε μιλάμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα είτε ακόμα και για μικρότερες πόλεις και χωριά. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας και τις περιοδείες μας για να στείλουμε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το μήνυμα της μεγάλης Αλλαγής για να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ