close search results icon

Συνταγές με σουτζουκάκια -Παραδοσιακά, μερακλίδικα και πάντα comfort

Συνταγές με σουτζουκάκια -Παραδοσιακά, μερακλίδικα και πάντα comfort

Από την πρώτη μπουκιά, ξέρουμε γιατί τα σουτζουκάκια δεν χάνουν ποτέ τη θέση τους στο τραπέζι. Ζουμερά, τυλιγμένα σε σάλτσα που μελώνει και μυρίζει κύμινο και σκόρδο, είναι το comfort φαγητό που μας φτιάχνει τη διάθεση. Άλλοτε τηγανητά και άλλοτε στον φούρνο ή στη γάστρα, παραμένουν μερακλίδικα και απλά, το είδος του πιάτου που δεν χρειάζεται πολλά για να μας κερδίσει.

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια 

Υλικά
250 γρ.κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
250 γρ. κιμά πρόβειο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κoυτ. γλυκού κύμινο
100 ml κόκκινο κρασί
3 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι
Για τη σάλτσα
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1½ φλιτζ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι


Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζέτε τον κιμά, το σκόρδο , το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπάς ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ μουσκεύέτε τις φέτες το ψωμί στο κρασί για 2-3 λεπτά, τις στύβέτε πολύ καλά και τις ρίχνέτε στο μίγμα του κιμά.

Βήμα 2
Ζυμώνέτε καλά το μίγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνέτε, μουσκεύέτε τακτικά τα χέρια σας στο κρασί, έτσι ώστε το μίγμα να απορροφά σταδιακά την υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθέτε κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα και μακρόστενα (περίπου 30 γρ. το καθένα).

Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, ώσπου η στάθμη να φτάσει τα 3 εκ. Το ζεσταίνέτε σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει τηγανίζέτε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζέτε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4
Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι βάζετε τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Σουτζουκάκια κοτόπουλου με τραχανά

kotopoulo-soutsoukakia.webp

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
750ml κρασί κόκκινο
300γρ. κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
½ κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κύμινο
1 πρέζα κανέλα
100ml ελαιόλαδο
150-200ml ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
Για τον τραχανά
400γρ. τραχανά ξινό κρητικό
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο
4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
2 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βράζετε τον τραχανά μαζί με το ζωμό κοτόπουλου, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη σε χαμηλή φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να βράσει καλά ο τραχανάς. Αν η σούπα σας είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο ζωμό. Αλατοπιπερώνετε. Αφαιρείτε το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο.

Βήμα 2
Για τα σουτζουκάκια: Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρασί με το κύμινο και την κανέλα μέχρι να μείνουν 100ml. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου. Κατόπιν ανακατεύετε αυτά τα υλικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα και ζυμώνετε καλά. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3
Πλάθετε σουτζουκάκια των 40γρ. Τα σοτάρετε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ζωμό και βράζετε για 10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Βήμα 4
Κατόπιν, προσθέτετε τα σουτζουκάκια στον τραχανά και ζεσταίνετε. Μόλις ο τραχανάς ξαναβράσει είναι έτοιμος. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με λίγο γιαούρτι.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Σουτζουκάκια με μελιτζάνες και γιαούρτι

soutzoukakia-me-melitzanes.webp

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
100ml κρασί κόκκινο
5-6 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις μελιτζάνες
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, χοντροκομμένες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
150ml κρασί κόκκινο
250ml χυμό ντομάτας
4 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρίφαλα
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, για σερβίρισμα
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips
Μπορείτε να ετοιμάσετε τα σουτζουκάκια με ανάμικτο κιμά, αρνίσιο και μοσχαρίσιο και θα βγουν ακόμη πιο ζουμερά.

Η γλύκα της μελιτζάνας συναντά τα μπαχαρένια σουτζουκάκια και το δροσιστικό γιαούρτι σε ένα ιδιαίτερα απολαυστικό πιάτο!


Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μπολ μουλιάζετε το ψωμί στο κρασί και αφού μαλακώσει το στραγγίζετε καλά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνετε πολύ καλά.

Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα αραδιάζετε σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βήμα 3
Για τις μελιτζάνες: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις μελιτζάνες, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.

Βήμα 4
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το χυμό, τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 5
Σερβίρετε τα σουτζουκάκια και τις μελιτζάνες με μπόλικη σάλτσα, γαρνίροντας με το γιαούρτι και τον μαϊντανό.

Φωτογραφία-Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ