Συνταγή για κριθαράκι με σάλτσα χωριάτικη

Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Είμαστε στην εποχή που θέλουμε τα φαγητά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και δροσερά, η χωριάτικη γίνεται η καλύτερη «σάλτσα» για τα ζυμαρικά μας.
Διάσημη στα πέρατα του πλανήτη και διακεκριμένη με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, η χωριάτικη είναι η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα στην Ελλάδα. Φρέσκια ζουμερή ντομάτα, τραγανό αγγούρι, σπιρτόζικα κρεμμύδια, νόστιμες πιπεριές και σαρκώδεις ελιές μπαίνουν στο βαθύ πιάτο μαζί με πληθωρική φέτα, φρουτώδες ελαιόλαδο και μοσχοβολιστή ρίγανη.
Κι ύστερα από όλα αυτά, κυριολεκτικά, δε θέλουμε τίποτα παραπάνω για να χορτάσουμε. Εκτός βέβαια από ένα καλό ψωμί για βούτες ή ένα ωραίο παξιμάδι που θα το σπάσουμε μέσα και θα το αφήσουμε μέχρι το τέλος να ρουφήξει όλο το θεϊκό ζουμί. Κι αν δεν έχουμε τίποτα από τα δύο στο σπίτι; Κάνουμε plot twist και το γυρίζουμε σε μακαρονάδα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή. Έτσι και τον απαραίτητο υδατάνθρακα συμπληρώνουμε φτιάχνοντας ένα πλήρες γεύμα και τη χωριάτικη πάμε σε άλλο level παίζοντας ελαφρώς και με τα δικά της υλικά. Αν και, μεταξύ μας, το τέλειο δεν επιδέχεται βελτίωση.
Κριθαράκι με σάλτσα χωριάτικη
Υλικά για 4 μερίδες
500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1 χούφτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 χούφτα λιαστές ντομμάτες, χοντροκομμένες
½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κίτρινη πιπεριά, χοντροκομμένη
200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, χοντροτριμμένη
8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ. ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών, σε ροδέλες
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, τριμμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Το σουρώνουμε και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα ή σε ένα πολύ μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από την φέτα, και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και μοιράζουμε σε τέσσερα πιάτα. Από πάνω μοιράζουμε τη φέτα και σερβίρουμε.
Tips
-Όπως θα παρατηρήσετε, στην εκτέλεση δεν προσθέτουμε έξτρα αλάτι καθώς η συνταγή περιέχει αρκετά αλμυρά στοιχεία (λιαστή ντομάτα, ελιές, φέτα). Όταν τα ανακατέψετε όλα μαζί, δοκιμάστε την πρώτα, κι αν σας φανεί ότι της λείπει, ρίξτε ελάχιστο στο τέλος.
-Η συγκεκριμένη συνταγή, αν και έχει μια πολύ κλασική βάση, προσφέρεται για πειραματισμούς. Δοκιμάστε την με όποιο άλλο κοντό ζυμαρικό σας αρέσει και έχετε στο σπίτι (φαρφάλες, φουζίλι, πένες κ.ο.κ.). Επίσης, προσθέστε μεσογειακά υλικά που σίγουρα της πάνε όπως κάπαρη, πολύχρωμες πιπεριές, αγγούρι τουρσί αντί για φρέσκο. Σε κάθε περίπτωση όμως, προσέξτε τις αναλογίες ώστε να μη βγει πολύ αλμυρό το αποτέλεσμα.
iefimerida.gr
ΣΧΟΛΙΑ