Συνταγή για λεμονάτο γιουβέτσι κοτόπουλο
Φωτογραφία: Shutterstock
Υλικά για 4-6 μερίδες
1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
½ φλ ε.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 κόκκοι μπαχάρι
2 φύλλα δάφνη
150 ml λευκό ξηρό κρασί
3 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ μπρόκολου, σε φουντίτσες
χυμός από 1 λεμόνι
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά το κοτόπουλο (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια μαζί). Φροντίζουμε να ακουμπούν όλα στον πάτο της κατσαρόλας (μονή στρώση) και τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και το βγάζουμε και αυτό σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το κοτόπουλο, μαζί με τα ζουμιά του, στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με μπόλικο, μισοδεμένο ζουμί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, αέρα ή αντιστάσεις. Αδειάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη γάστρα και μοιράζουμε το κριθαράκι ανάμεσα στο κοτόπουλο και προσθέτουμε το μπρόκολο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με προσοχή. Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για μισή ώρα. Βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό, να ροδίσει η επιφάνεια του και να δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα. Αποσύρουμε όσο το ταψί έχει ακόμα λίγα υγρά και το αφήνουμε ένα τέταρτο να σταθεί και να τα απορροφήσει. Σερβίρουμε ζεστό.
Tips
Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μελώσει ωραία, χωρίς να λασπώσει, πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να το περάσουμε από τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ίσα να «γυαλίσει». Επίσης όσο είναι στον φούρνο και ψήνεται καλό είναι να το ανακατέψουμε 1-2 φορές. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο κρέας χρησιμοποιήσουμε το οποίο πρέπει να ροδίσουμε και να θωρακίσουμε καλά στο ελαιόλαδο ώστε να κάνει κρούστα και να νοστιμίσει αλλιώς θα χάνει τα υγρά και τη γεύση του, θα στεγνώσει και θα μοιάζει νερόβραστο.
bovary.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αριδαία: Με Αγρυπνία θα εορτάσει τα ονομαστήρια του ο π Νίκανδρος
03 Νοεμβρίου 2025 -
Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη στα Γιαννιτσά
03 Νοεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ