close search results icon

Συνταγή για μοσχάρι ραγού -Μαλακό και νόστιμο, με μελωμένη σάλτσα

Συνταγή για μοσχάρι ραγού -Μαλακό και νόστιμο, με μελωμένη σάλτσα

Φωτογραφία: Shutterstock

ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Φτιάχνουμε ιταλικό ραγού, μια πλούσια σάλτσα με μοσχάρι που απογειώνει τα ζυμαρικά.

Είναι το ραγού ένα ακόμη κοκκινιστό μοσχάρι; Ναι είναι. Είναι όμως το ίδιο με κλασικό κοκκινιστό που ξέρουμε κι αγαπάμε ή με τον κιμά (μπολονέζ) που βάζουμε στα μακαρόνια; Όχι δεν είναι. Το ραγού έχει δύο καταγωγές, δύο γραφές και δύο προφορές. Από τη μία έχουμε το γαλλικό ragoût που είναι το σιγομαγειρεμένο κατσαρολάτο φαγητό και μπορεί να περιέχει κάθε είδους συνδυασμό υλικών. Και από την άλλη έχουμε το ιταλικό ragù που είναι μια πλούσια ντοματένια σάλτσα με κρέας και λαχανικά η οποία σερβίρεται κατά κανόνα με ζυμαρικά.

Αυτή η σάλτσα λοιπόν έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει από το παραδοσιακό κοκκινιστό και φυσικά από τη σάλτσα μπολονέζ. Με τη συνταγή που σας δίνουμε θα απολαύσετε μια μακαρονά πραγματικά μοναδική.


Συνταγή για μοσχάρι ραγού

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κύβους

½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

1 καρότο, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλινο (ή 1 κλωνάρι σέλερι), ψιλοκομμένα

1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

1 κ.γ. αποξηραμένο δενδρολίβανο

2 φύλλα δάφνης

4 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

500 ml ζωμό κρέατος, σπιτικός ή ψυγείου

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ταυτόχρονα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Τα μεταφέρουμε όλα στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας, προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή) και μαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να δέσει η σάλτσα.



iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ