close search results icon

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος δίχως τέλος και... έλεος

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος δίχως τέλος και... έλεος

«Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, ο Κασσελάκης για μένα δεν έχει μέλλον. Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο ίδιος γελοίος, να το πω έτσι να τελειώνουμε, πολιτικά. Δεν νομίζω πως έχει εξέλιξη αυτή η ιστορία. Θα γίνει είτε διάσπαση και θα φύγει αυτός ή θα φύγουν οι άλλοι ή θα μείνει με τους μισούς. Ο,τι και να ’ναι, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι ποιες επιπτώσεις θα έχει στον τόπο αυτή η εξαφάνιση και η αμαύρωση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά τι επιπτώσεις θα έχει για την Αριστερά την ίδια».

Με τα λόγια αυτά, περιέγραψε στην ΕΡΑ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μία φωνή που σέβονται όλοι στην Αριστερά αλλά και το ευρύτερο πολιτικό χώρο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντωνης Μανιτάκης.

Η κατάσταση αυτή είναι όπως ακριβώς την περιέγραψε ο πολύπειρος Αντώνης Μανιτάκης και δεν προβλέπεται να αλλάξει ριζικά τουλάχιστον ως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χθες -λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Εκτελεστικού Γραφείου που συγκάλεσε ο κ. Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα- σε άλλη μία άκρως διχαστική και προσβλητική ενέργεια κατά των διαφωνούντων.

Επιχείρησε να εμφανίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση ως «persona non grata» στον ΣΥΡΙΖΑ, με διαρροή που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει “εμφύλιος”, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς».

Σαν ο Κασσελάκης και ο Πολάκης να είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Φίλης, ο Σκουρλέτης και ο Βίτσας να μην είναι…

Ανέφερε και άλλα η διαρροή της Κουμουνδούρου, όπως ότι «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Ή ότι η μόνη έννοια του κ. Κασσελάκη είναι να ασκήσει αντιπολίτευση στη Ν.Δ., ενώ οι διαφωνούντες με τις δηλώσεις τους, τον εμποδίζουν.

«Μόνο εγώ στην Παιδεία και ο Ξανθός στην Υγεία κάναμε υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ.» έλεγε χθες το πρωί ο Νίκος Φίλης σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το σύστημα Κασσελάκη, θέλοντας να στείλει νέο μήνυμα ότι αγνοεί το κόμμα και αποφασίζει κατά μόνας, ανακοίνωσε χθες αλλαγές στη διεύθυνση της εφημερίδας «Αυγή» αλλά και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο». Νέα διευθύντρια της «Αυγής» αναλαμβάνει η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, ενώ τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Κόκκινου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Αδάμ Γιαννίκος. Το συντονισμό και των δύο Μέσων θα έχει ο επίσης δημοσιογράφος, Γιάννης Σμυρλάκης.

Η απάντηση στο νέο τελεσίγραφο Κασσελάκη – Πολάκη, ήταν το αίτημα της «Ομπρέλας» για άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αίτημα που εστάλη στην Κουμουνδούρου μαζί με τις υπογραφές εννέα μελών του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να υπάρξουν υπογραφές και εκτός «Ομπρέλας», από άλλα μέλη του οργάνου που είναι προβληματισμένα ή διαφωνούν με τις επιλογές και τις ενέργειες Κασσελάκη, αλλά δεν προχώρησε. Σε αυτές τις εννέα υπογραφές πάντως, πρέπει να προστεθούν και οι τρεις των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου που ζήτησαν και εκείνοι με κοινή δήλωσή τους άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και μάλλον έχει αντικειμενική βάση αυτό το αίτημα, καθώς το Εκτελεστικό Γραφείο που συγκάλεσε ο κ. Κασσελάκης και θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι, είναι ένα άτυπο όργανο με τη συμμετοχή του προέδρου Στ. Κασσελάκη, της γραμματέως Ρ. Σβίγγου, του αναπληρωτή γραμματέα Γ. Βασιλειάδη, της εκπροσώπου Τύπου Δ. Αυγέρη, της Ρένας Δούρου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Εφης Αχτσιόγλου. Ενα άτυπο όργανο που δεν έχει ούτε τη δικαιοδοσία ούτε τη σύνθεση για να χειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση, ο… εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και όλοι ομονοούν ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα γίνει η τελική μάχη ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τους αντιφρονούντες.

«Εφόσον έχουν αποφασίσει να φύγουν, το τίμιο θα ήταν να φύγουν και να μην πάμε σε διαδικασίες» είπε χθες ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τσίπρας για τους διαφωνούντες, αποκαλύπτοντας μάλλον την επιθυμία του νέου προέδρου. «Πρέπει να χωρίζεις όταν δεν υπάρχει έδαφος να συζητήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

«Θεωρητικά θα μπορούσαν να ξαναγυρίσουν αλλά δεν βλέπω καμία διάθεση για σύνθεση, οι διαγραφέντες και μερικοί άλλοι μιλούν για μετάλλαξη, το πότε έγινε αυτό σε έναν μήνα, μόνο αυτοί το γνωρίζουν».

Τη χθεσινή αντίδραση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -με μόνο ένδεκα από τα συνολικά πενήντα στελέχη του Κεντρικού Συμβουλίου να διαφωνούν- σχολίασε ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος με ανάρτησή του υποστήριξε ότι οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ «υπονόμευσαν την ύπαρξή τους καθώς βυθίστηκαν στον πανικό του συναισθήματος που προκαλεί το υπαρξιακό πρόβλημα των βαρόνων της αριστερής ελίτ, των φραξιών και των ιερών αγελάδων».

Η… στήριξη από το «σκοτεινό διαδίκτυο»

«Τον Στέφανο Κασσελάκη όπως και τον Τραμπ τον στήριξε το «σκοτεινό διαδίκτυο» δήλωσε χθες ο Νίκος Φίλης, συνεχίζοντας επί της ουσίας τις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη και κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι επιχειρεί να μετατρέψει ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε «κόμμα Μπάιντεν». Ερωτηθείς για το σενάριο που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται ως σωτήρας, ο κ. Φίλης απάντησε ότι «εκ της τέφρας δεν αναγεννάται ο ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια διαρκή στρατηγική ήττα και υποχωρεί».

«Διαλυόμαστε» έγραψε και ο Γιάννης Δραγασάκης, καλώντας τον νέο πρόεδρο να αποσύρει όλες τις απειλές για διαγραφές και να πλαισιωθεί από «εκλεγμένα όργανα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο “περίγελο” μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγων» είπε σε νέα παρέμβασή του ο Αριστείδης Μπαλτας, επιμένοντας ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό».

«Αν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη μορφή μομφής προς τον πρόεδρο, προβλέπει ότι προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο στη βάση αυτής της μομφής και άρα η δυνατότητα εκλογής άλλου προέδρου. Αυτά τα λέει ρητά το καταστατικό. Αλλά αυτό είναι πολύ ακραία κατά κάποιο τρόπο εκδοχή» συνέχισε ο κ. Μπαλτάς και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαγραφής του εξαιτίας όσων υποστηρίζει, σημείωσε: «Μπορεί η συνομιλία μας να βοηθήσει αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα έλεγα ότι το εύχομαι, αλλά αν είναι, θα το υποστώ κι αυτό, όπως το έχουν υποστεί και άλλοι σύντροφοί μου».

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ