ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση «στεγανοποίησης» μετά τη διάσπαση - Αγωνία για τις δημοσκοπήσεις, ερωτηματικό οι αποχωρήσεις
Να ανακόψει τυχόν περαιτέρω αποχωρήσεις από τους κόλπους της σε όλα τα επίπεδα επιχειρεί με ένταση η Κουμουνδούρου, αλλά και με πλήρη επίγνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινείται σε ιστορικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας των όσων συνέβησαν μεταξύ των ηγετικών στελεχών του και του πρώην προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, τους τελευταίους μήνες.
Αφήνοντας πίσω τις σκηνές του Έκτακτου Συνεδρίου, αλλά και την πρόθεση του κ. Κασσελάκη να μετατρέψει σε κόμμα το νεοϊδρυθέν κίνημά του, συνεδριάζει σήμερα στις 3 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσες, οργανωτικές ανάγκες, αλλά και να ανάψει το «πράσινο φως» στην προεκλογική κούρσα των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων, αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν χθες, για να επιλύσουν σειρά από τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό του ντιμπέιτ, που οδεύει προς τις 20 Νοεμβρίου.
«Αρχή νέας πορείας»
Ήδη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση syriza.gr/ekloges-proedrou-syriza-ps/ «φιλοξενούνται οι δηλώσεις, οι προτάσεις καθώς και οι ανακοινώσεις των προσεχών εκδηλώσεων των υποψηφίων προέδρων Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Φαραντούρη, μαζί με το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό» σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η οποία υπογραμμίζει με νόημα πως «οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι μια γιορτή δημοκρατίας και η αρχή της νέας πορείας για την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση».
Για το λόγο αυτό, στην σημερινή συνεδρίαση για την Κουμουνδούρου προέχει η οργανωτική της ανασύνταξη, η οποία περνά, κατά πληροφορίες, μέσα από μια χαρτογράφηση των απωλειών της σε επίπεδο νομαρχιακών οργανώσεων μετά την τελευταία διάσπαση, αλλά και στην εντατικοποίηση του αντιπολιτευτικού της έργου, με αντικαταστάσεις των στελεχών που παραιτήθηκαν χθες από τους κοινοβουλευτικούς τους ρόλους. Σημειωτέον ότι από τις κοινοβουλευτικές τους αρμοδιότητες παραιτήθηκαν χθες οι:
Κλείσιμο
·Γιάννης Σαρακιώτης
·Γιώργος Γαβρήλος
·Θεοδώρα Τζάκρη και
·Γιώτα Πούλου,
όπως και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θάνος Μωραϊτης. Πλην του τελευταίου, οι υπόλοιποι όντας βουλευτές, δεν προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι:
·Ραλλία Χρηστίδου
·Αλέξανδρος Αυλωνίτης
·Κυριακή Μάλαμα και
·Πέτρος Παππάς,
κρατώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στον αναπνευστήρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η Θεοδώρα Τζάκρη προανήγγειλε την παραίτησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως θα αποχωρήσει, όταν ετοιμαστεί το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη οργανωθεί τεχνικά.
Δεύτερες σκέψεις και… πλεύσεις
Πέραν, όμως, των τεσσάρων βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί χωρίς η Κουμουνδούρου να εκπέσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλλον ανακουφισμένοι εμφανίζονται οι παροικούντες τη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ από το ότι δεν έχουν γενικευθεί «φαινόμενα αναχωρητισμού», όπως σχολιάζουν, με δεδομένο ότι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη όλους τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι:
·Ράνια Θρασκιά
·Ρένα Δούρου
·Νίνα Κασιμάτη
·Ευάγγελος Αποστολάκης
·Έλενα Ακρίτα
·Βασίλης Κόκκαλης
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης παρέμεινε ουδέτερος απέναντι στην εμφύλια σύρραξη, η Νίνα Κασιμάτη διέψευσε χθες ότι συζητά μεταγραφή της στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων της Κουμουνδούρου είναι η περίπτωση των βουλευτών Επικρατείας, Έλενας Ακρίτα και Ευάγγελου Αποστολάκη που δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης, οπότε και εκτιμάται ότι θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους, σε περίπτωση αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, για την Κουμουνδούρου οι «δεσμοί αίματος» με την Νέα Αριστερά (μετά και την πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Χαρίτση στη θέση του προέδρου) δεν έχουν πάψει να ισχύουν παρά τη δραματική αποχώρηση των στελεχών της επί ημερών Κασσελάκη, ενώ διαρκές ζητούμενο αποτελούν τυχόν «μεταγραφές» ανεξάρτητων βουλευτών, όπως η περίπτωση των δύο βουλευτών που αποχώρησαν από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στον Εισαγγελέα οι εταιρίες Κασσελάκη
Παράλληλα, ανάμεσα στα αντικείμενα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας τοποθετείται και η διαβίβαση στις εισαγγελικές Αρχές του φακέλου με τα στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παύλος Πολάκης αναφορικά με το πλέγμα εταιριών με τις οποίες συνδέεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ανάμεσα στις οποίες και 7 εταιρίες κατά το Βουλευτή Χανίων, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πολάκης κάλεσε χθες τους συναδέλφους του που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην έξοδό τους με κατεύθυνση του νέο κόμμα του κ. Κασσελάκη «να το ξανασκεφθούν», αφήνοντας στην ατμόσφαιρα αιωρείται το ενδεχόμενο να υπάρχει κώλυμα για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Και αυτό, γιατί ο Παύλος Πολάκης επέμεινε χθες στις καταγγελίες του περί ψευδούς πόθεν έσχες από τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας «δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένας που έχει εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ», αλλά και επιμένοντας στην εκτίμησή του ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες καθώς έχει δικαστικές επιθέσεις στην Αμερική.
Πέρα, ωστόσο, από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αρχική δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στις δεύτερες σκέψεις που φέρονται να κάνουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παραμονή τους ή μη στους κόλπους της Κουμουνδούρου εντάσσονται οι… Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το νέο κόμμα θα οργανωθεί σε ένα «αμεσοδημοκρατικό» μοντέλο έχει κάπως θορυβήσει ακόμη και κάποιους «Κασσελίστας», καθώς η επιλογή των προκριματικών εκλογών από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για την ανάδειξη του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα να μην δημοσιοποιηθούν ποτέ τόσο οι σταυροί προτίμησης, όσο και ο αριθμός των μελών που συμμετείχαν σε αυτές, δημιουργώντας ένα θολό προηγούμενο.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Κασσελάκης είχε συμπεριλάβει στις καταστατικές αλλαγές που επεξεργαζόταν για τον ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξη του ψηφοδελτίου με προκριματικές εκλογές από τα μέλη δημιουργεί έντονο κράτημα σε αρκετούς βουλευτές, μαζί με τον «κόφτη» - όριο θητειών που είχε προταθεί για τους παλαιότερους στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στην 11η Έκθεση Τουρισμού τα Λουτρά Πόζαρ
12 Δεκεμβρίου 2024 -
Γερμανία: Ισλαμιστές ετοίμαζαν μακελειό στις γιορτές
12 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ