Τα 10 καλύτερα λικέρ στον κόσμο -Το ελληνικό που βρίσκεται στη λίστα, η ιστορία του

Φωτογραφία: Shutterstock
Το Taste Atlas μοιράστηκε τη νέα του λίστα, αυτή τη φορά με τα καλύτερα λικέρ βοτάνων στον κόσμο.
Ο γαστρονομικός οδηγός μοιράζεται συχνά τις λίστες του, στις οποίες πρωταγωνιστεί η ελληνική κουζίνα, τα πιάτα και τα προϊόντα της.
Στη νέα του λίστα, ξεχώρισε δέκα λικέρ που φτιάχνονται με βότανα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ένα ελληνικό.
Συγκεκριμένα, στην έκτη θέση βρίσκεται η τεντούρα, ένα σκουρόχρωμο χωνευτικό λικέρ από την Πάτρα, με έντονη γεύση μπαχαρικών.
«Η τεντούρα είναι ένα παραδοσιακό λικέρ που προέρχεται από την Πάτρα. Παρασκευάζεται με την προσθήκη κονιάκ ή ρουμιού με βότανα και μπαχαρικά. Τα πιο συνηθισμένα αρώματα περιλαμβάνουν κανέλα και γαρίφαλο, αλλά οι συνταγές συχνά χρησιμοποιούν επίσης μοσχοκάρυδο και εσπεριδοειδή. Η τεντούρα έχει κεχριμπαρένιο ή σκούρο χρώμα με άρωμα και γεύση που θυμίζει ζεστά μπαχαρικά και βανίλια.
Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με πάγο και παραδοσιακά απολαμβάνεται ως χωνευτικό ή απεριτίφ. Αυτό το αρωματικό λικέρ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ή ως συστατικό σε κοκτέιλ και ποτά. Πιστεύεται ότι η τεντούρα έχει αρχαία προέλευση που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η περιγραφή του Taste Atlas.
Στη σύγχρονη μιξολογία χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ, δίνοντας αρωματική πολυπλοκότητα.
Η ιστορία της τεντούρας, του λικέρ της Πάτρας
Η τεντούρα είναι ένα εμβληματικό ελληνικό λικέρ βοτάνων και μπαχαρικών, με βαθιά παράδοση και σύγχρονη γαστρονομική αξία.
Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από την ιταλική λέξη tintura (βάμμα), καθώς επηρεάστηκε από τις επαφές της περιοχής με τους Βενετούς εμπόρους.
Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα εμπορικά σαλόνια και τα καφέ της Πάτρας τον 19ο αιώνα και συνδέθηκε με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της εποχής.
Η τεντούρα έχει κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) με αναφορά στην Πάτρα. Θεωρείται τοπικό προϊόν-σήμα κατατεθέν της Αχαΐας.
Η τεντούρα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδοσιακά ελληνικά λικέρ και έχει έντονη ταυτότητα που το κάνει να ξεχωρίζει.
Τα 10 καλύτερα λικέρ βοτάνων στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas:
Goldwasser, Γκντανσκ, Πολωνία
Averna, Καλτανισσέττα, Ιταλία
Amargo Obrero, Ροσάριο, Αργεντινή
Chartreuse, Saint-Pierre-de-Chartreuse, Γαλλία
Strega, Benevento, Ιταλία
Τεντούρα, Πάτρα, Ελλάδα
Amaro Lucano, Pisticci, Ιταλία
Amaro Bràulio, Bormio, Ιταλία
Amaro Montenegro, Μπολόνια, Ιταλία
Ratafia catalana, Καταλονία, Ισπανία
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πανηγύρι Αρχαγγέλου – Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
27 Αυγούστου 2025
ΣΧΟΛΙΑ