Τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων – Η στρατηγική και οι στόχοι για την επόμενη μέρα

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή
Μια ακόμα δύσκολη και πολύπλοκη άσκηση με πολλές παραμέτρους καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση με τις εξελίξεις να «τρέχουν» στο εσωτερικό –ΟΠΕΚΕΠΕ, Τέμπη– αλλά και στο εξωτερικό μετά και τη στάση της Λιβύης, η οποία δείχνει ότι ακολουθεί κατά πόδας την Τουρκία, καθώς με ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ, παρουσίασε χάρτη με συντεταγμένες εμφανίζοντας τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της μέχρι την Κρήτη, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τα νέα αυτά δεδομένα βρίσκουν τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στη Νέα Υόρκη, όπου και θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό που συγκαλεί ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με διευρυμένο σχήμα.
Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», εξηγώντας ότι το διεθνές δίκαιο, «δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων και σημειώνοντας ότι «τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Τεταμένο ωστόσο παραμένει το κλίμα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με την ένταση να μεταφέρεται στη Βουλή και τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας χθες από το Καρπενήσι ότι: «σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε». Εξήγησε ότι πρώτη η ΝΔ ζήτησε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο αφενός να αποδοθούν ευθύνες και αφετέρου να διορθωθούν οριστικά τα κακώς κείμενα ως προς την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων. Με τη χαρακτηριστική φράση «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες» δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και θα υπάρξει αποτέλεσμα. Το μήνυμα άλλωστε της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες. Συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα, και σε πολλές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο.
«Επιχείρηση» διόρθωσης λαθών
«Όχι» στον μηδενισμό λέει η κυβέρνηση, καθώς τα στελέχη της αναγνωρίζουν ότι δεν διορθώθηκαν οριστικά οι διαχρονικές παθογένειες ούτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε στον ΟΣΕ, ωστόσο αναδεικνύοντας τη μεγάλη εικόνα επισημαίνουν ότι έχει σημειωθεί αδιαμφισβήτητη πρόοδος στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ, στο Κτηματολόγιο, στη φοροδιαφυγή. «Εμείς λοιπόν αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη, προχωρούμε για να διερευνήσουμε όλα τα θέματα και φυσικά, αν υπάρχουν ευθύνες, θα αναζητηθούν με ψυχραιμία, πολιτισμένα και ευρωπαϊκά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, καλώντας την αντιπολίτευση να σταματήσει –όπως είπε– να κουνάει το δάχτυλο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιδιώκει η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις ευθύνες κανενός.
newsbeast.gr
ΣΧΟΛΙΑ